Dnevne novosti

Udruga koncesionara: Koncesije svim zainteresiranim obiteljskim liječnicima

20.05.2016 07:05 ZAGREB, 19. svibnja 2016. (Hina), Model domova zdravlja je potrošen, neracionalan i neučinkovit, ocijenila je u četvrtak Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite te predložila zakonske izmjene kojima bi se svim obiteljskim liječnicima omogućila privatna praksa i ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Pod motom "Koncesija svim zainteresiranima", Udruga je na konferenciji za novinare zatražila ukidanje sadašnje zakonske odredbe po kojoj 30 posto ordinacija primarne zdravstvene zaštite obavezno mora biti pri domovima zdravlja.Predsjednica udruge Josipa Rodić predstavila je rezultate ankete provedene na uzorku od 307 ispitanika iz 29 domova zdravlja iz cijele Hrvatske, koje je pokazalo da 87 posto zaposlenika domova zdravlja želi dobiti koncesiju i ugovorni odnos s HZZO-om.  

Udruga je zatražila i da se omogući zapošljavanje dodatnog broja liječnika, smanjenje broja osiguranika po timu te definiranje opsega prava osiguranika. "Pokazatelji kvalitete zdravstvene zaštite nisu na našoj strani, što govori da sustav ne funkcionira zadovoljavajuće. Hrvatskoj nedostaje 1200 obiteljskih liječnika, koji imaju po 700 osiguranika i stotinjak dnevnih posjeta više od EU prosjeka", rekla je Rodić. Veći broj koncesija poboljšao bi zdravstvenu skrb, ističe predsjednica udruge pozivajući se na analize HZZO-a koje su pokazale da koncesionari u odnosu na domove zdravlja imaju bolje pokazatelje kvalitete, opremljenosti, racionalnosti i učinkovitosti."Ne zato što domski kolege rade lošije, već zato što je model doma zdravlja potrošen, neracionalan i neučinkovit", istaknula je Rodić.  

Anketa provedena u domovima zdravlja pokazala je da samo 43 posto anketiranih liječnika u domova zdravlja ima specijalizaciju, a 15 posto liječnika bez specijalizacije ne bi željelo nastaviti raditi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, već čeka neku drugu specijalizaciju. Ispitanici su prosječnom ocjenom 3,01 ocijenili zadovoljstvo opremljenošću svoje ordinacije, dok su zadovoljstvo upravom i organizacijom rada doma zdravlja ocijenili prosječnom ocjenom 2,45.Prosječna ocjena zadovoljstva plaćom u domu zdravlja je 1,98, dok je prosječna ocjena zadovoljstva stimulacijom i nagrađivanjem kvalitete i radnog napora u doma zdravlja svega 1,43.