Dnevne novosti

Povoljni krediti za poduzetnike u Sisačko-moslavačkoj županiji

03.05.2016 07:10 SISAK, 2. svibnja 2016. (Hina), Sisačko-moslavačka županija, u suradnji s 12 jedinica lokalne samouprave i šest poslovnih banaka, kao jednu od mjera poticanja obrta, malog i srednjeg poduzetništva, provodi akciju kojom su poduzetnički krediti od ove godine još povoljniji nego ranijih godina - od jedan posto kamata za proizvodne djelatnosti i od dva posto za uslužne djelatnosti.
Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je, prilikom potpisivanja Ugovora o partnerstvu s čelnicima gradova i općina, u ponedjeljak ocijenio da je riječ o najpovoljnijim poduzetničkim kreditima u državi, budući da visina kredita nije ograničena."Županija će subvencionirati dva posto kamata, a gradovi i općine još toliko. Krediti se daju na rok otplate od 10 godina, uz poček dvije godine", rekao je te dodao da je Sisačko-moslavačka županija samo za subvenciju kamata u proračunu predvidjela iznos od 5,3 milijuna kuna, što je čak 10 posto izvornih županijskih prihoda. Kreditne linije mogu se koristiti za ulaganja u opremu za kupnju zemljišta, ali i obrtna sredstva.

Ukupni kreditni fond iznosi 100 milijuna kuna.Prošle je godine odobreno 47 kredita, a četiri su još u postupku, u ukupnoj vrijednosti 92 milijuna kuna. Na taj je način, kako je rečeno, otvoreno 300 novih radnih mjesta, a još toliko ih je sačuvano.Od svih sedam gradova na području županije, samo se Grad Sisak nije uključio u kreditnu liniju. Župan Žinić je izjavio kako smatra da su "u pitanju politički razlozi, jer je za razliku od HDZ-ove županijske vlasti, u gradu Sisku na vlasti SDP-ova koalicija". Dodao je da je Županija i nadalje otvorena za to da se Grad Sisak, ali i pet preostalih općina, naknadno uključe u projekt.