Dnevne novosti

Bandić: Kapitalni projekti ostvarivat će se brže jer imam podršku Vlade

29.04.2016 07:20 ZAGREB, 28. travnja 2016. (Hina), Zagrebački gadonačelnik Milan Bandić rekao je u četvrtak na aktualnom satu zagrebačke Gradske skupštine da će se kapitalni projekti od zajedničkog interesa države i Grada ostvarivati brže jer ima podršku ove Vlade. 
SDP-ov gradski zastupnik Nenad Livun nabrojao je popis projekata koje je zagrebački gradonačelnik najavio prilikom svoje kandidature na lokalnim izborima 2013., rekavši da su od tih projekata ostvareni - tek jedan ili dva. Bandić mu je odgovorio kako su nabrojani projekti ili realizirani ili se realiziraju ili  će biti realizirani, istaknuvši i da su neki od projekata zajednički projekti države i Grada. "Znate li da za četiri godine nisam uspio uspostaviti kontakt s bivšom premijerom?", upitao je Bandić. Najavio je i da će idući tjedan poslati prijedlog sastanka s novim članovima Oreškovićeve Vlade i ministrima, a vjeruje da će za mjesec dana sjesti za stol. 

Potpredsjednika Skupštine Andriju Mikulića (HDZ) zanimalo je "temeljem kojeg je zakonskog propisa Zagreb uzeo sebi za pravo ulaziti u pitanje vođenja poslova uprave Zagrebačkog holdinga i odlučivati o pravima i obvezama Holdinga, koje obveze i prava za Holding proizlaze iz ugovora zaključenim s odvjetnicima koji ga zastupaju".  Zatražio je pregled ugovora zadnje četiri godine odvjetničkih ugovora, aneksa ugovora i popis koliko je koji odvjetnički ured na tim uslugama naplatio.

Zamolio je i da se vide i javnobilježnički uredi koji rade usluge za Grad. "Šaptači iz Holdinga, dođite kod gradonačelnika ako ste nezadovoljni. Nemojte informirati potpredsjednika Skupštine. Ja znam tko to radi - oni kojima je interes ugrožen", poručio je Bandić. "Moja obaveza kao gradonačelnika je da dovedem reda na bazi dualne priče da Holding vodi svoju politiku, a Grad svoju, dok politiku inaugurira i vodi gradonačelnik. Postoji sporazum s Holdingom svidjelo se to nekome ili ne", dodao je Bandić.

Najavio je da će predočit što je odvjetnicima isplaćeno i što je napravljeno. Također je obećao da će već sutra Gradski ured za imovinu na svojim stranicama objaviti detaljan popis gradske imovine s naglaskom na poslovne prostore i oznaku je li isti slobodan ili u najmu. "Čudim se zašto to već nije napravljeno, to već  sutra možete objaviti. Nema nikakvih tajni. To će biti na web stranici grada", kazao je. Potpredsjednik Skupštine Davor Bernardić upitao je zagrebačkog gradonačelnika kada će se donijeti izmjene GUP-a. 

"Čovjek uči, radi i griješi . Dao sam povjerenje ravnatelju Gradskog zavoda za prostorno uređenje Ivici Fanjeku, i konstatirao sam da ti ljudi ne mogu raditi taj posao. Imate ljude koji su naučili vući kola na stari način i ne možete ga naučiti da vuče na novi način", rekao je Bandi. Biti će GUP kad se to pripremi kvalitetno i kada se bude korespondiralo s vremenom, rekao je gradonačelnik, najavivši da će GUP bit najranije u jesen.