Dnevne novosti

Hrelja: Zakon o zaštiti od buke je neprecizan zakon o zaštiti od bruke

21.04.2016 07:25 Zagreb, 20. travnja 2016. (Hina)ZAGREB, 20. travnja 2016. (Hina) - Iako je većina saborskih klubova u srijedu podržavala izmjene Zakona o zaštiti od buke, kojima se nacionalno zakonodavstvo usklađuje s europskom direktivom o upravljanju bukom iz okoliša, zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja s izmjenama se nije složio poručivši kako mu one izgledaju kao "neprecizni zakon o zaštiti od bruke".
 "Što smo trebali, nismo napravili, a ono što trebamo napraviti je poprilično neprecizno", rekao je Hrelja. Smatra i kako će provedba zakona opteretiti lokalne proračune. Naime, naseljena područja s više od 100 tisuća stanovnika (Zagreb, Rijeka, Split i Osijek) imat će obvezu izrade karata buke i akcijskih planova, što će po Hreljinom mišljenju stvoriti troškove lokalnim proračunima. SDP-ov zastupnik Davor Penić rekao je kako će predložene zakonske izmjene njegov klub podržati, no zamjerio je hitnost postupka jer je, kazao je, problem utjecaja buke na okoliš i zdravlje ljudi važno pitanje. "Mogao se ovaj zakon donijeti i u prošloj Vladi pa sada ne bi bilo hitnog postupka", replicirao mu je Miro Bulj (Most). 

Njegovom stranačkom kolegi Marku Sladoljevu nejasno je što se odredbe ne odnose na buku koja potiče iz objekata u kojem se obavlja neregistrirana djelatnost. "Ispada da će oni zakonom neregistrirane djelatnosti biti u povlaštenom položaju", rekao je. "Problem oko nelegalnog rada i stvaranja buke se ne odnosi na ljude koji provode ovaj zakon, tj. ne odnosi se na sanitarnu inspekciju. Sanitarna inspekcija utvrđuje ali ona treba isto tako povući i onu inspekciju koja se bavi nadzorom nelegalnog rada, a to je iz Ministarstva rada. Ministarstvo rada nakon što je gospodin Linić ukinuo državni inspektorat, prešlo je na razine raznih ministarstava tako da se jednostavno razvodnila ta sama inspekcija kao takva", zamjerio je HDZ-ov zastupnik Lucijan Vukelić. 

"Zakon o zaštiti od buke ima izuzetan značaj kad je riječ o kartama i kartiranju jer to treba biti podloga za izradu prostornih planova. Dakle, kad je objekt gotov i počinje se koristiti, puno ljudi susreće se s problemom buke, međutim, to je tada vrlo teško riješiti", upozoroila je HNS-ova zastupnica Anka Mrak Taritaš. Predloženim se zakonskim izmjenama pojašnjavaju i dopunjuju pojedine odredbe kako bi se na vrijeme ispunile obveze za treći krug izrade strateških karata buke i akcijskih planova za razdoblje od 2017. do 2019. godine. Mijenjaju se odredbe vezane uz izradu akcijskih planova tako da bi oni, koji takve planove moraju izraditi, imali obvezu i službeno ih usvojiti.