Dnevne novosti

Osijek: presuda 13-orici zbog koruptivnih kaznenih djela- bivšem načelniku PU uvjetna kazna

14.04.2016 07:35 OSIJEK, 13. travnja 2016. (Hina), Bivši načelnik vukovarsko-srijemske Policijske uprave Blaž Topalović, te još dvanaestorica okrivljenika u srijedu su na osječkome Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni zbog koruptivnih kaznenih djela, a Topaloviću je određena zatvorska kazna od devet mjeseci, uz rok kušnje od tri godine. 
Topalovića i još 12 okrivljenika, među kojima je nekoliko policijskih službenika, Uskok je teretio za više koruptivnih kaznenih djela trgovine utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, poticanja na ta kaznena djela te davanja mita za trgovinu utjecajem. Topalovićev tadašnji zamjenik Mato Kirhbauer osuđen je na dvije godine i dva mjeseca zatvora, od čega, kao jedini od okrivljenih, godinu dana bezuvjetno, a ostatak od godinu i dva mjeseca, uz uvjet na četiri godine. Njegov brat Antun Kirhbauer, policijski službenik za suzbijanje organiziranoga kriminala vukovarsko-srijemske PU, osuđen je na godinu dana zatvora, a kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi tako da se dan zatvora zamjenjuje za dva sata rada.  

Načelnik Odjela prometne policije Berislav Šarić, načelnik osječke Postaje prometne policije Borislav Vukušić, pomoćnik načelnika vinkovačke Policijske postaje Josip Miljanić, policijski službenik Zdenko Kozarac osuđeni su na sedam mjeseci zatvora, što je odlukom suda zamijenjeno radom za opće dobro tako da se dan zatvora zamjenjuje za dva sata rada. Miroslav Novaković osuđen je na godinu dana zatvora, Jerko Šimunović, Nikola Rakinić, Mato Petričević i Darko Čirinji osuđeni su na pet mjeseci, a svima je kazna zamijenjena radom za opće dobro.  Đuro Vidić osuđen je na sedam mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine.  

Uskokova optužnica teretila je Topalovića da je 2013. godine, koristeći se visokim položajem policijskog službenika, od trinaestookrivljenog ravnatelja vinkovačkog Doma zdravlja Đure Vidića tražio da u radni odnos primi dvije osobe na radna mjesta spremačice i medicinske sestre, što mu je Vidić i obećao unatoč ostalim kandidatima koji su se javili na natječaj. Vidića se tereti da je u skladu s obećanjem unaprijed odabranim osobama omogućio primanje u radni odnos, od kojih je jedna to odbila zato što je dobila drugi posao.  

Matu Kirhbauera teretilo se, među ostalim, da je na traženje  Miroslava Novakovića pristao utjecati na policijske službenike da na graničnome prijelazu Iloku puste četiri državljana Srbije iako je znao da nisu prijavili boravak u Hrvatskoj, a kao protuuslugu zatražio je 22 kilograma graha, što mu je ovaj i predao. Okrivljene policijske dužnosnike i policijske službenike tereti se da su 2013. godine počinili više kaznenih djela trgovine utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti te poticanja na ta kaznena djela, to jest da su, na traženje ostalih okrivljenika, poduzimali protuzakonite radnje te od mjerodavnih policijskih službenika tražili da ne postupaju zakonito.  

Optuženi su da su od policijskih službenika, koji su evidentirali određene prekršaje, tražili da ne kazne počinitelje prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o osobnoj iskaznici te Zakona o oružju. Među ostalim, tereti ih se da su od policijskih službenika tražili da ne kazne vozače koji su upravljali neregistriranim vozilima, bez vozačke dozvole i osobnih isprava, ili su vozili pod utjecajem alkohola, ili da o događaju sastave samo službenu bilješku, bez evidentiranja prekršaja, što su nekoliko puta policijski službenici odbili učiniti.S

udsko vijeće zaključilo je da je tijekom postupka izvedenim dokazima, iskazima svjedoka i tajno snimljenim razgovorima okrivljenika nedvojbeno dokazano da su okrivljenici počinili koruptivna kaznena djela, a njihove obrane ocijenilo je neprihvatljivim, nelogičnim i usmjerenim prema relativiziranju inkriminacija iz optužnice.