Dnevne novosti

Petrov nakon sastanka sa sindikatima zadovoljan što je nastavljen dijalog

13.04.2016 07:20 ZAGREB, 12. travnja 2016. (Hina), Podpredsjednik Vlade Božo Petrov nakon održanih pregovora sa sindikatima državnih službi o povećanju osnovice za plaće od šest posto u utorak u Banskim dvorima izrazio je zadovoljstvo što je nastavljen socijalni dijalog, ali i izrazio žaljenje zbog nedolaska čelnika šest sindikata javnih službi.
Petrov je najavio da će Vladina strana nastojati što prije izaći s konkretnim prijedlozima i očekuje da taj posao zajedno sa sindikatima odrade do kraja. Želimo postići dogovor i konstruktivno rješenje u doglednom roku na zadovoljstvo Vlade i predstavnika sindikata, poručio je. Predsjednik Sindikata lokalnih i državnih službenika i namještenika Boris Pleša istaknuo je da i dalje inzistiraju na provedbi sporazuma o povećanju osnovice plaća za šest posto te kako očekuju da Vlada za idući sastanak pripremi protokol pregovora. Očekujemo da se jasno definira kako će se sporazum realizirati, na koji način i u kojem vremenskom roku, istaknuo je Pleša.

Dodao je kako je dogovoreno da se donese protokol o kojim se stvarima treba usuglasiti i utvrde daljnji koraci.Petrov je rekao kako su se u javnosti pojavile neke informacije za koje je rečeno da iza njih stoji Vlada poput 9-satnog radnog vremena i neplaćene stanke i istaknuo kako te stvari nisu bile dogovorene na Vladi i nisu njezin stav.Drži da sam protokol i zapisnik sada ne treba donositi dok još jednom ne porazgovaraju sa sindikatima. Postoje jesne stavke u sporazumu, ali postoji i realna situacija koje smo svi svjesni, a to je gospodarska situacija u kojoj se nalazimo. Ne želimo na bilo koji način držati figu u džepu, varati, lagati sindikate i obećavati med i mlijeko kao što se to možda prije činilo već reći što je realno i s čime nećemo ugroziti državu, istaknuo je Petrov dodavši kako moraju voditi računa i o nezaposlenima i socijali.

Stalo nam je do dogovora, kao i sindikatima o realizaciji dijela ili cijelog sporazuma u određenom vremenskom tijeku kada to bude moguće.Upitan od odgodi prošlog sastanka Petrov je rekao kako je možda sindikatima trebao ranije javiti da možda neće biti u mogućnosti imati isti Vladin pregovarački sastav i da je čekao do zadnjeg trenutka pa da je zbog toga informacija išla relativno kasno.Petrov nije izravno odgovorio hoće li se odazvati pozivu sindikata javnih službi koji su danas izostali na sastanak u ponedjeljak i to s premijerom nego je rekao da će se premijer u pregovore uključiti kada to bude potrebno, ali da trenutno za tim nema potrebe. Želim da pregovore završimo na obostrano zadovoljstvo i očekujem da se vrate u pregovarački proces.Petrov je rekao kako bi se idući sastanak trebao održati za tjedan ili dva i da se na njemu raspravlja o prijedlogu protokola i mogućim prijedlozima s Vladine strane.Dodao je kako u ovom trenutku ne želi govoriti o konkretnim prijedlozima.

Pleša je odgovarajući na pitanje je li bilo govora i o drugim temama rekao kako nisu željeli da se pitanje realizacije sporazuma utopi u druge teme. Možemo razgovarati o svemu, ali pregovori moraju biti jasno definirani i ne želimo da se ostvarenje povećanja osnovice za plaće nekim zakonom dovede u pitanje. Upitan imaju li razumijevanje za Vladin stav Pleša je rekao kao očekuju prijedlog kako taj problem premostiti. U tome je bit pregovora, jer da su sredstva planirana o tome ne bismo morali razgovarati, istaknuo je Pleša.
Opširnije...