Dnevne novosti

Odgođen nastavak pregovora Vlade i sindikata javnih i državnih službi

01.04.2016 07:20 ZAGREB, 31. ožujka 2016. (Hina), Sastanak pregovaračkog odbora Vlade i predstavnika sindikalnih središnjica javnih službi najavljen za petak odgođen je zbog obveza više članova pregovaračkog tima, a kako je iz Vlade priopćeno, novi sastanak bit će sazvan uskoro.

Pregovarački odbori u petak su trebali nastaviti pregovore o povećanju osnovice za plaće za šest posto slijedom rasta BDP-a u dva uzastopna tromjesječja za dva i više posto i u skladu sa sporazumom iz 2009. godine koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine.Vlada ne osporava da sindikati imaju pravo na tu povišicu, ali za ispunjenje tih obaveza potrebno je oko 1,8 milijardi kuna na godišnjoj razini, a tog novca nema u novome državnom proračunu, niti je predviđen u projekcijama proračuna za 2017. i 2018.Potpredsjednik Vlade Božo Petrov izjavio je nakon početka pregovora 21. ožujka da će na kraju pregovaračkog procesa svi biti u "win-win" situaciji, to jest da će zadovoljni biti i sindikati i Vlada i hrvatski građani."Postoji Vladina obveza i realna situacija u kojoj se danas nalazimo i vjerujem da će predstavnici sindikata imati sluha za to.

Dogovorit ćemo se kada će biti aktivacija sporazuma, no u ovom trenutku ne želim donositi zaključke. Mislim da je korektno razgovarati i zajednički donijeti zaključak", rekao je Petrov. "Bazirat ćemo se na sporazumu o šest posto osnovice i to će biti glavni predmet razgovora kroz iduće razdoblje, a vjerujem da ćemo obuhvatiti i više", rekao je tada Petrov. Najavio kako će za sljedeći sastanak pregovaračkih odbora imati preliminarne kalkulacije i moći konkretnije razgovarati o sindikalnim zahtjevima. Također je dogovoreno da će se izraditi protokol pregovaranja.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Boris Pleša izjavio je kako sindikalna strana inzistira na realizaciji sporazuma, a od Vlade kroz protokol i pregovore očekuje konkretne prijedloge kako to pitanje riješiti. "Hoćemo li kroz pregovore doći do dogovora - vidjet ćemo, no pregovorima u ovom trenutku moramo dati šansu", istaknuo je Pleša.

Predstavnik sindikalnoga pregovaračkog tima javnih službi Branimir Mihalinec izjavio je kako je nesporno da obje strane sporazum smatraju vrlo važnim i da će ga pokušati zajednički realizirati. "Svjesni smo da Vlada ima problema s realizacijom sporazuma 'odjednom i sve' i spremni smo pregovarati o dinamici njegove provedbe", istaknuo je Mihalinec nakon početka pregovora o sindikalnom zahtjevu za povećanje osnovice za plaće javnih službenika za šest posto, što im jamči sporazum ako BDP raste dva i više posto dva tromjesječja zaredom. U javnim službama zaposleno je oko 180.000 djelatnika, a državnim službama oko 63.000.