Dnevne novosti

SKP: Izbor novih čelnika kriminalističke policije temeljiti na stručnosti, sposobnosti i odgovornosti

01.04.2016 07:10 ZAGREB, 31. ožujka 2016. (Hina), Sindikat kriminalističke policije (SKP) pozvao je u četvrtak na transparentno kadroviranje novog vodstva kriminalističke policije koje treba slijediti kriterije stručnosti, spososbnosti, profesionalnosti i odgovornosti a ne isključivo poslušnosti i podobnosti.

"Izbor novih čelnika Uprave kriminalističke policije i PNUSKOKA nužno je osloboditi stigmatizacije dosadašnjih bipolarnih političkih utjecaja", navodi sindikat u pismu ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću. To je, kako se ističe, i "osnovni preduvjet da se novoizabranim rukovoditeljima u kriminalističkoj policiji osigura kontinuitet koji je jedino jamstvo konsolidacije i izgradnje neovisnog i profesionalnog sustava kriminalističke policije unutar MUP-a, ali i temelj za izgradnju boljeg partnerskog odnosa sa Državnim odvjetništvom te vraćanje povjerenja i ugleda policiji u cjelini".

Sinidakt u pismu u vezi s kadrovskim promjenama u vrhu kriminalističke policije poručuje neće podržati ministrove odluke da se na vodeća radna mjesta u Upravi kriminalističke policije, makar i privremeno kao vršitelji dužnosti, postavljaju osobe bez prethodnog radnog iskustva na poslovima kriminalističke policije jer u redovima te policije ima veliki broj stručnih, profesionalnih, vrijednih, moralnih i odgovornih policijskih službenika s dugogodišnjim radnim iskustvom na tim poslovima koji su u stanju izgraditi neovisan i profesionalan sustav kriminalističke policije. 

Kako se navodi u pismu, dostavljenom Hini, SKP drži da bi osnovni preduvjet za voditelja kriminalističke policije na nacionalnoj razini, uz potrebni stupanj obrazovanja i policijsko zvanje, trebalo biti radno iskustvo na tim poslovima od minimalno 15 godina te ministru Orepića predlažu da stoga inicira izmjene važećih uredbi.