Dnevne novosti

Rovinj dobiva prvu luksuznu medicinsko-terapeutsku plažu na Jadranu

01.04.2016 07:05 ROVINJ, 31. ožujka 2016. (Hina), Rovinj uskoro dobiva prvu luksuznu medicinsko-terapeutsku plažu na Jadranu, a za taj će projekt Ministarstvo turizma osigurati ukupno 1,5 milijuna kuna, i to za uređenje dviju rovinjskih plaža - gradske Val de Lesso i plaže radnog naziva "Bolnica 1", koja se nalazi u sklopu Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat".
Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju priopćila je u četvrtak kako će se projekt financirati sredstvima iz Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2015. godini, pri čemu je dodijeljeno 800 tisuća kuna za program terapeutske plaže u sklopu te rovinjske bolnice, koju je kandidirala Istarska županija. "Riječ je o jedinstvenoj terapeutskoj plaži, koja bi po opsegu i veličini zahvata trebala postati i važan impuls u promjeni paradigme medicinskog turizma. Projekt obnove ove plaže težak je ukupno 1,5 milijuna kuna, pa će Istarska županija sudjelovati s preostalim iznosom", navode iz bolnice. 

Dodaju kako će arhitekturom i dizajnom cjelokupni kompleks bolničke plaže, uključujući sportske i rekreativne sadržaje, biti prilagođen za osobe sa zdravstvenim poteškoćama. Osim što će se adaptacijama olakšati korištenje kupališta teško pokretnim osobama, korisnici će biti pod stalnim nadzorom spasilaca te će u svako doba imati mogućnost hitne liječničke intervencije. 

"Bolnica Prim. dr. Martin Horvat jedina je bolnica u zemlji koja je uspjela priskrbiti novac Fonda za razvoj turizma, na čemu posebno zahvaljujem Istarskoj županiji koja nam je kandidaturom projekta omogućila dobivanje 800 tisuća kuna iz Fonda Ministarstva turizma i spremna je poduprijeti realizaciju projekta s preostalim iznosom", kaže u priopćenju ravnatelj bolnice Marinko Rade. Dodaje kako će zahvat obuhvatiti sanaciju partera sunčališta, odnosno betonske površine oštećene tijekom vremena utjecajem atmosferskih prilika i morske vode. Uredit će se i granični tzv. "kontaktni pojas" plaže s okolišem i rekonstruirati postojeći objekti, pri čemu će ostati netaknut park bolnice definiran i zaštićen kao vrijedan spomenik parkovne arhitekture. 

Samo kupalište je u okviru bolničkog kompleksa izgrađeno kao dječje kupalište od 1908. do 1909. godine, od kad je zadržalo osnovne karakteristike orginalnog austrijskog kupališta tog perioda. Stoga se pri izradi Glavnog projekta obnove surađivalo sa Konzervatorskim odjelom u Puli te su ishođeni posebni uvjeti za sanaciju lječilišnog kupališta bolnice. "Realizacijom projekta očekujemo da bi smo u prvoj godini korištenja mogli povećati broj noćenja unutar Bolnice za 14 posto, te turista u Rovinju za 1,8 posto", procjenjuje Rade.

Očekuje da će se Rovinj i bolnica pozicionirati u segmentu medicinskog turizma kao sigurne destinacije, u potpunosti spremne za prihvat osoba sa teškim invaliditetom i njihovih obitelji. Napomenuo je kako je riječ o javnoj plaži, koja će ostati otvorena za sve pacijente HZZO-a i goste grada Rovinja.