Dnevne novosti

Više od 2,6 milijardi kuna iz europskih fondova za 7 hrvatskih gradova

01.04.2016 07:25 ZAGREB, 31. ožujka 2016. (Hina), Sedam najvećih hrvatskih gradova imat će na raspolaganju oko 345 milijuna eura ili više od 2,6 milijardi kuna iz europskih fondova za stvaranje povoljnijeg okruženja za poduzetnike i druge aktivnosti, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.
Ministarstvo je objavilo poziv za odabir područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), definiranog u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. te Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. „Ovo je prvi postupak decentralizacije europskih sredstava“, izjavio je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić na konferenciji za medije povodom objave tog poziva.

ITU mehanizam služi za provedbu aktivnosti održivog urbanog razvoja koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju. Kroz njega će Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Slavonski Brod, Zadar i Pula na raspolaganju imati oko 345 milijuna eura za aktivnosti poput stvaranja povoljnijeg okruženja za poduzetnike, unaprjeđenje kulturne baštine, unaprjeđenje sustava obrazovanja za odrasle, modernizacije ponude strukovnog obrazovanja, poboljšanje usluga javnog prijevoza, povećanje energetske učinkovitosti i slično. 

Gradu Zagrebu na raspolaganju je 91,87 milijuna eura, Splitu 62,77 milijuna, Rijeci gotovo 50 milijuna, Osijeku nešto više od 44 milijuna, Zadru više od 35 milijuna, Slavonskom Brodu 31 milijun, a Puli 30,6 milijuna eura. „Naši gradovi i županije puno bolje znaju prioritete i potrebe na terenu od nas koji sjedimo ovdje u Zagrebu, pa im zbog toga prepuštamo razvoj njihovih urbanih područja“, rekao je Tolušić, dodavši kako će zbog toga „gradovi moći sami, sukladno natječajnim procedurama i onome što je dogovoreno s Europskom komisijom, raspodjeljivati novce za one projekte za koje smatraju da su bitni na njihovom području“.

Rok za prijavu je 15. srpnja 2016. godine, a ona ne priječi te gradove da se prijavljuju i na ostale natječaje ministarstva vezane za europske fondove. „Načelno, gradovi mogu krenuti s projektima već u ovoj godini“, kazao je Tolušić, izrazivši zadovoljstvo što će ova sredstva pomoći i gradu Rijeci u pripremi i organizaciji Europske prijestolnice kulture 2020. godine.