Dnevne novosti

Udruge umirovljenika i pacijenata protiv povećanja cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja

31.03.2016 07:25 ZAGREB, 30. ožujka 2016. (Hina), Predstavnici udruga umirovljenika i pacijenata oštro su se u srijedu usprotivi najavi ministra zdravlja Daria Nakića o povećanju cijene police dopunskog zdravstvenig osiguranja sa 70 na 89 kuna od 1. svibnja, ocjenivši kako je riječ o novom udaru na građane, a posebno na umirovljeničku populaciju koja je najveći korisnik zdravstvenih usluga.
Članica vladajuće koalicije protiv povećanja cijene

Predsjednik stranke Blok umirovljenici zajedno (BUZ) Milivoj Špika ne slaže se s povećanjem cijene police dopunskog osiguranja i ističe kako BUZ, kao članicu Domoljubne koalicije, o tome nitko nije pitao za mišljenje." Još nije imenovano Nacionalno vijeće za umirovljenika i starije osobe, koje je trebalo razmatrati sva pitanja koja se tiču umirovljenika, u što spada i pitanje povećanja police dopunskog osiguranja, ali bez obzira na to mi takav prijedlog ne bi podržali", izjavio je Špika Hini. "Ako su to reforme, onda jadna nam majka. Nadam se da to nisu reforme o kojima su govorili",  komentirao je Špika i najavio kako će o tome pokušati razgovarati sa čelnikom HDZ-a i Domoljubne koalicije Tomislavom Karamarkom "iako komunikacija unutar Domoljubne koalicije nije na nekoj razini".

Mirovine rastu za 11, a dopunsko za 19 kuna

Predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Kovačić kaže da će povećanje police dopunskog osiguranja biti novi udar na umirovljenike, koji su najveći korisnici usluga zdravstvenog sustava, iako se tijekom predizborne kampanje obećavalo da se umirovljenike neće dodatno financijski opteretiti. "Ovoga mjeseca umirovljenici su temeljem usklađivanja mirovina dobili prosječno povećanje mirovina za 11 kuna, a sada se dopunsko planira povećati za 19 kuna. To je katastrofa", rekao je Kovačić čija udruga okuplja oko 280.000 umirovljenika. "Mi smo apsolutno šokirani socijalnom neosjetljivošću i brzopletošću novog ministra zdravlja", kaže predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović. Povećanje police dopunskog osiguranja sa 70 na 89 kuna samo je prvi korak prema izuzimanju cjelokupnog dopunskog osiguranja iz HZZO-a i njegova prepuštanja privatnicima, tvrdi Petrović.

Umirovljenici najranjivija skupina stanovništva

Ističe da su hrvatski umirovljenici u ovom trenutku najranjivija skupina stanovništva, jer se po prihodima i ekonomskoj sigurnosti nalaze na pretposljednjem 27. mjestu među zemljama EU-a, a po siromaštvu na samom vrhu EU-a, zajedno s umirovljenicima iz Bugarske, Rumunjske i Latvije. I predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje drži kako je ta odluka, koja je došla kao "grom iz vedra neba", usmjerena protiv siromašnih građana, a to je, kaže, većina stanovnika Hrvatske.

Poskupljenje dopunskog osiguranja, najave o uvođenju nadstandarda i dodatnog zdravstvenog osiguranja koje bi bilo prepušteno privatnicima samo potvrđuju strah pacijenata da će zdravstvo biti dostupno samo bogatima, a da će siromašni koji trebaju zdravstvenu skrb biti stavljeni u drugi plan, kaže Drlje.