Dnevne novosti

Odbor za Ustav: Sabor može i treba odlučivati o izvješću HNB-a

18.03.2016 07:45 ZAGREB, 17. ožujka 2016. (Hina), Saborski Odbor za Ustav u četvrtak je, s jednim glasom "protiv", zaključio da Sabor ima pravo raspravljati i odlučivati o godišnjim izvješćima HNB-a, te zatražio od matičnog Odbora za financije da razmotri i saborskom plenumu predloži donošenje zaključka o prihvaćanju ili neprihvaćanju izvješća o radu HNB-a u 2014.

Odbor je o načinu na koji bi Sabor trebao glasovati o izvješću HNB-a raspravljao na temelju zahtjeva predsjednika Sabora Željka Reinera, nakon što je u raspravi o izvješću postavljano pitanje smije li Sabor uopće donijeti odluku o prihvaćanju ili neprihvaćanju izvješća, s obzirom na Ustav i Ugovor EU-a koji središnjoj banci jamči samostalnost. 

Pusić upozorava na posljedice odbacivanja izvješća

Dio zastupnika smatrao je da bi Sabor predmetno izvješće trebao tek "primiti na znanje", kako je učinio u prethodnom mandatu, kada se glasovalo o izvješću HNB-a za 2013. godinu. Takvo je stajalište na sjednici Odbora zastupala Vesna Pusić (HNS) koja je jedina glasovala protiv zaključka Odbora, upozoravajući da bi eventualno odbacivanje izvješća imalo posljedice po položaj guvernera Borisa Vujčića. Podsjetila je kako je guverner biran na šestogodišnji mandat te da bi svaki pokušaj njegove smjene podlijegao sudovima EU-a. "Glasovanje o izvješću bi trebalo značiti da Sabor na neki način preuzima nadležnost nad njegovim mandatom, što nije u skladu s međunarodnim ugovorima. Izvješće treba primiti na znanje i ne glasovati o njemu", ustvrdila je Pusić.

Suprotno misli Josip Leko (SDP), koji smatra da je nepotrebna rasprava o tome treba li najviše zakonodavno i jedino tijelo koje odlučuje o interesima građana glasovati o institucijama koje osniva i kojima zakonima daje okvir za rad.

Leko: Glasovanje nema posljedice po mandat guvernera

"Čini mi se da je to pitanje nepotrebno otvarati. Glasovanje o izvješću šalje političku poruku i nema nikakve posljedice po mandat guvernera", kazao je Leko podsjetivši da je Ustavom zajamčena neovisnost i samostalnost i Državnom odvjetništvu, a Sabor svejedno glasuje o njegovim izvješćima. Oduzeti pravo predstavnicima građana da se izjasne o tom izvješću značilo bi da se odričemo prava odlučivanja o interesu građana, kaže Leko. I HDZ-ov Davorin Mlakar uvjeren je da Sabor može i treba odlučivati o izvješću, ali također naglašava da eventualno odbijanje izvješća ne bi trebalo imati posljedice po guvernera i Savjet središnje banke. Istog je mišljenja i njegov stranački kolega Dražen Bošnjaković. "Ako Sabor već raspravlja o nečemu, pomalo je besmisleno ne zauzeti nikakav stav o tome. Čemu raspravljati, ako samo obavijest dolazi pred nas, onda nemojmo ni raspravljati", kazao je.

Podolnjak: Ideja de se o izvješću HNB-a ne glasuje odbačena

Peđa Grbin (SDP) također smatra da je pravo zastupnika izraziti stav o politici HNB-a, a ne prihvaća tumačenje da je glasovanje o izvješću pritisak na središnju banku. "Ako će netko reći da je glasovanje pritisak, što je onda ono što je izrečeno u raspravi, je li pritisak to što je Vlada dala mišljenje o izvješću", upitao je. Predsjednik Odbora Robert Podolnjak (Most) podsjetio je da je 2010. izmijenjen Ustav upravo radi prilagodbe europskim pravilima, te se tada u raspravi pojavila ideja da se o izvješću HNB-a ne glasuje, koja je i ušla u nacrt izmjena, ali je kasnije odbačena, iz čega iščitava da je Saboru dopušteno glasovati. Nesuglasice oko načina glasovanja o izvješću HNB-a prošloga su tjedna rezultirale prekidom glasovanja, nakon što su zastupnici Mosta srušili kvorum, nezadovoljni činjenicom da Reiner nije na glasovanje stavio zaključak Odbora za financije iz prošlog saziva, koji je izvješće prihvatio, za razliku od izvješća iz 2013., koje je tek "primljeno na znanje".