Dnevne novosti

U riječkom studentskom kampusu grade se objekti za smještaj vrijedni 178 milijuna kuna

17.03.2016 07:15 RIJEKA, 16. ožujka 2016. (Hina), Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin obišli su gradilište triju objekata studentskog smještaja u kampusu na Trsatu koji se financiraju novcima europskog fonda za regionalni razvoj u visini od 178 milijuna kuna.

Obimni građevinski zahvat obuhvaća gradnju triju paviljona u kojima će biti 754 kreveta, prateće infrastrukture te okoliša zgrada. Objekti imaju ukupno 18.431 četvorni metar površine. Predviđeno je da se gradnja i opremanje obavi do srpnja, jer će prvi korisnici biti sudionici Europskih sveučilišnih igara koji se natječu u Rijeci. Rektor Pero Lučin istaknuo je da će nakon završetka Europskih sveučilišnih igara i odlaska sudionika, u rujnu u paviljone useliti studenti. Planirano je uređenje užeg dijela kampusa oko objekata smještaja, uključujući šetnice, prometnice i hortikulturne sadržaje, rekao je Lučin, navevši da se očekuje da se u akcije čišćenja i uređenja uključe volonterski studenti. Naglasio je da je predviđeno da kampus ostane otvoren za sve građane, kako bi se ostvarivao suživot sa studnetima. 

Riječki gradonačelnik kazao je da su gradska uprava i on osobno uključeni u projekt gradnje kampusa od samog početka. Uz moralnu podršku, Grad Rijeka je konkretno pomogao gradnji ustupanjem zemljišta bez naknade, zamjenom zemljišta i pripremom dokumentacije a to je vrijednost od oko 130 milijuna kuna. Uz to, Grad će financirati gradnju energane u iznosu od 80 milijuna kuna, koja će služiti kampusu i sadašnjoj, pa i budućoj bolnici, rekao je. U novim objektima omogućit će se smještaj te posljedično i samo studiranje studentima slabije imovinske situacije. U drugoj fazi gradnje objekata studentskog smještaja u riječkom kampusu predviđena je gradnja osam zgrada s 2400 kreveta za što se Sveučilište također prijavljuje na europske fondove.