Dnevne novosti

Kovač: Hrvatska ne ide na arbitražno ročište

15.03.2016 07:15 BRUXELLES, 14. ožujka 2016. (Hina), Hrvatska je izišla iz arbitraže i nije više strana u postupku te se stoga neće odazvati na saslušanje koje je arbitražni sud zakazao za ovaj tjedan, a rješenje za razgraničenje sa Slovenijom naći će na temelju međunarodnog prava i bilateralnih pregovora s Ljubljanom, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač.
"Hrvatski stav je poznat. Po zaključku Hrvatskog sabora hrvatska je vlada izišla iz arbitražnog postupka, za nas to nije više relevatno", rekao je Kovač, dodajući da slijedom toga nitko iz Hrvatske ni neće ići na raspravu koju za četvrtak zakazao arbitražni sud. Umjesto arbitraže, Hrvatska će rješenje naći u bilateralnim pregovorima sa Slovenijom u skladu s međunarodnim pravom."Ja ću uskoro ići u prijateljski posjet Sloveniji, razgovarati s ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem i predsjednikom Borutom Pahorom o hrvatsko-slovenskim odnosima, koji su vrlo razvijeni, prijateljski i vrlo susjedski.

Mi ćemo sigurno sa slovenskim prijateljima naći rješenje na temelju međunarodnog prava i na temelju bilateralnih pregovora", rekao je Kovač.Na upit kakvo će to rješenje biti, Kovač je rekao: "Razgovarati ćemo, nećemo sada otkrivati tajne, ali naći ćemo rješenje u duhu dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa između Hrvatske i Slovenije". Ministar Kovač je u ponedjeljak sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU u Bruxellesu.