Dnevne novosti

Kovač o prioritetima Hrvatske u narednom razdoblju u institucijama EU-a

11.03.2016 07:15 ZAGREB, 10. ožujka 2016. (Hina), Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač je u četvrtak saborskim odborima za vanjsku politiku i europske integracije rekao kako su hrvatski prioriteti u institucijama Europske unije u narednom razdoblju jačanje uloge Hrvatske u okviru europske suradnje posebice u odnosu  na zemlje jugoistočne i srednje Europe, mjere za gospodarski rast, postizanje europskog odgovora na migrantsku krizu te pripreme za pristupanje Schengenskom prostoru.
Kovač je sudjelujući na zajedničkoj sjednici Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske integracije Hrvatskog sabora predstavio prioritete hrvatske vlade u djelovanju u institucijama EU-a tijekom nizozemskog predsjedanja Europskom unijom u prvom polugodištu 2016. te stajališta na predstojećim sastancima Vijeća za vanjske poslove i Vijeća za opće poslove Europske unije, priopćio je MVEP, napominjući da je to prvi put otkad je Hrvatska članica Unije da je jedan hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova tako postupio. Kao opći cilj Kovač je istaknuo "daljnje jačanje uloge RH u okviru europske suradnje, a posebice u odnosu na zemlje jugoistočne i srednje Europe". 'Vezano uz područje jugoistočne Europe, želimo biti prepoznatljivo vidljivi', rekao je, navodi priopćenje.

Izdvojio je važnost nastavka proširenja EU te daljnje stabilizacije i napretka zemalja susjedstva, posebno BiH te izrazio podršku RH inicijativama koje će omogućiti bolje funkcioniranje EU u vidu poboljšanja zakonodavnog procesa te izbjegavanja pretjerane regulacije. Predstavljajući prioritete Kovač je istaknuo daljnje provođenje mjera koje pridonose gospodarskom rastu, stvaranju radnih mjesta i konkurentnosti te razvoj područja slobode, sigurnosti i pravde, te posebno postizanje europskog odgovora na izbjegličko-migracijsku krizu, ali i pripreme za pristupanje RH Schengenskom području", kaže se u priopćenju.Izdvojio je i nastavak sudjelovanja u klimatskoj i energetskoj politici EU, te doprinos daljnjem razvoju Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU.