Dnevne novosti

TIH: Nema istinske borbe protiv korupcije bez učinkovitog pravosuđa

04.03.2016 07:15 ZAGREB, 3. ožujka 2016. (Hina), Transparency international Hrvatska (TIH) upozorio je u četvrtak kako bez učinkovitog pravosuđa nema istinske borbe protiv korupcije, a u javnosti se stvara dojam da ne postoji istinska želja da se u Hrvatskoj korupcija iskorijeni.   
TIH je, povodom izjave ministra pravosuđa Ante Šprlje da je svaki građanin, ukoliko ima saznanja, dužan prijaviti nepravilnosti i korupciju u pravosudnom sustavu, priopćio da hrvatski građani svakodnevno upozoravaju na nepravilnosti u pravosudnom sustavu, ali njihov glas nitko ne sluša i ne čuje. "Ministre, građani svakodnevno ukazuju na svoje pojedinačne bitke koje vode protiv neučinkovitog pravosuđa. Sudski postupci su dugotrajni, često prepuni proceduralnih propusta, te nepoštenih i nepravičnih sudskih odluka", upozoravaju u TIH-u. Dodaju kako su se u to prošle godine uvjerili 83 puta, kada su im se građani javljali jer su izgubili povjerenje u sve institucije koje su mogle riješiti njihove probleme, a propustile su to učiniti. Poručuju da to što je pravosudni sustav složen ne znači da mora biti spor, nepravedan, neučinkovit i skup, bez ugrađenih kontrolnih mehanizama kako bi se smanjili koruptivni rizici. 

"Znate li kako su početkom 2015. godine izabrani članovi Državnog sudbenog vijeća? Znate li kako se provode selekcijski postupci prilikom izbora predsjednika sudova? Znate li u kakvoj su poziciji sudski vještaci i procjenitelji, kao važan akter sudskih postupaka, čija naknada se nije promijenila od 1998. godine, a javna rasprava o pravilniku je trajala četiri dana u koje je bio uključen vikend i državni blagdan?", pitaju u TIH-u ministra pravosuđa. Upozoravaju da dugotrajni sudski procesi kompromitiraju istinsku borbu protiv korupcije, skupi su, narušavaju učinkovitost pravosudnog sustava i stvaraju dojam da se korupcija u konačnici isplati, a odgovornost pojedinca ostaje nekažnjena. Pitaju se i ima li ministar Šprlje snage to promijeniti i urediti sustav tako da bude odgovoran, pošten, pravedan, profesionalan i učinkovit.