Dnevne novosti

Orešković završio posjet Berlinu

02.03.2016 07:10 BERLIN, 1. ožujka 2016. (Hina), Hrvatski premijer Tihomir Orešković razgovarao je na kraju svog prvog posjeta Njemačkoj u utorak i s predstavnicima hrvatske zajednice i zahvalio im se za svesrdnu pomoć koju su pružali u procesu osamostaljenja Hrvatske.
"Hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku“, rekao je Orešković obraćajući se predstavnicima hrvatske zajednice u Berlinu u zgradi Veleposlanstva RH u Berlinu. On je okupljene izvijestio o rezultatima svog razgovora s kancelarkom Angelom Merkel i naglasio kako je primarna zadaća njegove vlade stvoriti pozitivnu investicijsku klimu u Hrvatskoj. "Mi moramo puno toga promijeniti. I ja, kao netko tko dolazi iz poslovnog svijeta, znam da poslovni ljudi vole sigurnost, kako političku tako i gospodarsku a ne stalne promjene, recimo, porezne politike“, rekao je Orešković. On je naglasio kako je kancelarka Merkel "vrlo otvoreno“ podržala reformske planove njegove vlade.

Orešković i Merkel kazali su ranije na konferenciji za novinare da dvije zemlje žele intenzivirati  odnose, posebno na gospodarskom planu te isto tako uskladiti stajališta glede rješavanja izbjegličke krize. Merkel je najavila osnivanje posebnog njemačko-hrvatskog tima, tzv. "task force“, koji bi već na sastanku 15. ožujka trebao raspravljati o mogućnostima investiranja u hrvatsko gospodarstvo te je istodobno podsjetila na činjenicu da su prije nekoliko tjedana ministri vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i Miro Kovač dogovorili ponovno oživljavanje Njemačko-hrvatskog foruma, kojemu bi zadaća također bila produbljivanje gospodarskih odnosa. 

Orešković je potvrdio kako su okosnicu današnjih razgovora činili gospodarski odnosi. "Posebice želimo povećati investicije u infrastrukturu, energetiku, turizam, proizvodnju i druge segmente, a to neće biti dobro samo za Hrvatsku, nego i za cijelu Europu“, rekao je Orešković i izrazio želju za skorim sastankom s kancelarkom Merkel i u Zagrebu."Ja u potpunosti podupirem reformske poteze nove hrvatske vlade koji bi trebali doprinijeti jačaju hrvatskog gospodarstva. Što su transparentniji politički i gospodarski uvjeti, to su veće šanse za investicije i to je bio jedan od najvažnijih momenata našeg današnjeg razgovora“, istaknula je Merkel. 

Orešković se tijekom poslijepodneva sastao i s papinskim nuncijem u Njemačkoj, monsinjorom Nikolom Eterovićem, te je posjetio i Njemački povijesni muzej i obišao izložbu „Umjetnost u Holokaustu“. „Ljudski duh pronalazi svjetlo, ono svjetlo koje ne može biti ugašeno“, upisao je hrvatski premijer u knjigu dojmova izložbe. Tihomir Orešković je nakon razgovora u uredu kancelarke posjetio i medijsku kuću Axel Springer gdje je dao intervju tiražnom dnevniku Bild. U večernjim satima izaslanstvo hrvatskog premijera u kojoj je bio i ministar vanjskih poslova RH Miro Kovač,  završila je posjet Njemačkoj.