Dnevne novosti

Stazić: kao odgovorna oporba podržavamo reformu upravljanja državnom imovinom

18.02.2016 07:10 ZAGREB, 17. veljače 2016. (Hina), Oporbeni zastupnici u nastavku saborske sjednice u četvrtak poslijepodne ustvrdili su da je Vlada neučinkovita jer su njezini dužnosnici najavljivali reforme u sklopu kojih će aktivirati zapuštene državne imovine, da bi Saboru poslali zakonske izmjene kojima se, kako kažu, tek proširuje sastav Povjerenstva za upravljanje strateškim trgovačkim društvima. 
 "U čemu se reforma sastoji - u izmjeni jednog jedinog članka. Ostatak zakona ova Vlada očito smatra dobrim, što je priznanje bivšoj", kazao je Nenad Stazić (SDP) u raspravi o zakonskim prijedlozima po kojima će u povjerenstvo, umjesto potpredsjednika Vlade za gospodarstvo, koji nije imenovan, ući oba potpredsjednika Vlade, Tomislav Karamarko i Božo Petrov. Podsjetio je da je Vlada prvotno predlagala da Povjerenstvom predsjeda potpredsjednik kojega će sama odrediti, a sada ide s amandmanom da će u tom tijelu biti oba potpredsjednika.  "Tu se radilo o tome tko će staviti šapu na državne nekretnine", ustvrdio je Stazić. Prema njegovom mišljenju nema dogovora ni povjerenja između Mosta i HDZ-a. Dodao je kako Vlada ni nakon mjesec dana nije imenovala sve zamjenike ministara. "Možda će to uspjeti do polovice mandata, a mi kao odgovorna opozicija podržavamo ovu reformu", kazao je Stazić.  

U ime Kluba HDZ-a odgovorio mu je Davorin Mlakar, podsjetivši kako je prethodna, SDP-ova Vlada promijenila način imenovanja članova nadzornih odbora i uprava državnih tvrtki i u svom mandatu provodila politička imenovanja, a na kraju je, praktično u izbornoj kampanji, promjenila pravila i novoj Vladi ostavila obvezu provođenja javnih natječaja. Mlakar ocjenjuje da je ta uredba Milanovićeve vlade nezakonita jer Zakon o prijenosu vlasti onemogućuje promjenu pravila u tom razdoblju. "Tu uredbu po zakonu niste smjeli donijeti, postupili ste krajnje nekorektno prema onima kojima ste trebali predati vlast. Promijenili ste pravila usred kampanje, do tada je vrijedila politička podobnost, a onda ostavljate nekom drugom da provodi natječaje po samo vama znanoj proceduri", naglasio je Mlakar. Upozorio je kako će državna poduzeća zbog toga idućih šest mjeseci imati uprave koje neće moći odgovarati za svoj posao.  

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić je, govoreći o prijedlozima izmjena Zakona o strateškim investicijama i Zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom, izvjestio kako su od početka primjene Zakona o strateškim investicijskim projektima četiri javna projekta, vrijedna oko 12 milijardi kuna, proglašena strateškim.  Na listi strateških trenutno je šest javnih i šest privatnih projekata vrijednih oko četiri milijarde kuna, a administrativno se provjerava oko 50 projekata, naveo je Panenić.  

Ingrid Antičević Marinović (SDP) ustvrdila je da se od nove Vlade očekivalo puno više, i da su HDZ i Tomislav Karamarko u kampanji govorili o katalogu poželjnih investicija, nabrajali strateške projekte.  "Evo što smo dobili, da reforma već u startu znači moja fotelja, moja reforma", ustvrdila je zastupnica te dodala kako je brine i međusobno nepovjerenje Domoljubne koalicije i Mosta, koje blokira i usporava procese.  Miro Bulj (Most) uzvratio je kako se ne možete govoriti o nekom povjerenju ili nepovjerenju MOST-a i Domoljubne koalicije, te da MOST "neće biti ničiji priljepak".  

Reformist Radimir Čačić kritičan je prema učincima postojećeg zakona. Od njega nismo imali ništa, napravljeno nije ništa i taj zakon se pokazao potpuno beskoristan, ocijenio je Čačić s kojim se složio HDZ-ov Branko Bačić.   "Od tog zakona nije bilo nikakve koristi i nikakve štete, ništa on nije napravio u poticanju investiranja", ustvrdio je Bačić. Hrvatski sabor će zasjedanje nastaviti u četvrtak.