Dnevne novosti

Orepić želi da se u profilaciju migranata u Makedoniji uključe Austrija i Njemačka

18.02.2016 07:25 ZAGREB, 17. veljače 2016. (Hina), Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić najavio je u srijedu kako će nastojati da profilaciju migranata na grčko-makedonskoj granici zajedo s hrvatskim, slovenskim, srpskim i makedonskim policajcima obavljaju i policajci iz Austrije i Njemačke kao odredišnih zemalja, čime bi se, drži, izbjegli manji nesporazumi prilikom ulaska migranata na krajnja odredišta.
"Posebnih problema po tom pitanju nema", rekao je Orepić novinarima nakon sjednice Vlade. Dodao je da on u tom duhu u ponedjeljak ide kod slovenske kolegice, 24. veljače u Beč, a dan kasnije u Bruxelles kako bi dogovorili detalje koji se javljaju kao problem.Ministar je na novinarski upit rekao da mu nije poznato da Slovenija razmišlja aktivirati članak Zakona o obrani što bi joj omogućilo slanje vojske na granicu. Dodao je da će on sa slovenskom kolegicom riješiti određene probleme na način da pojačaju svoje aktivnosti u profilaciji."Svi problemi proizlaze iz profilacije. Znači, prošla je neka osoba koja ima nekakav sporni moment, ona se vrati, provjeri se, pa se ponovno provede do krajnjeg odredišta", objasnio je ministar.

Orepić problem vidi i u prijevozu migranata od makedonske granice do Šida u Srbiji, a smatra da se tu može napredovati u smislu organiziranog prijevoza kako bi se migrantima osigurao humaniji i jednostavniji prijevoz i kako bi se spriječili eventualni "uleti sa strane" onih koji su izbjegli profilaciji. Upitan što je sa 154 migranta koje je Slovenija preko vikenda vratila Hrvatskoj i što ako će se to akumulirati, Orepić je rekao da se na dnevnoj bazi događa "nekakvo vraćanje i ponovno vraćanje nazad". "Stvar je u nesporazumu iz profilacije. Jednostavno nije problem i svi ti ljudi završe na konačnom odredištu", rekao je ministar. Upitan je li Hrvatska uvela kvotu za migrante, ministar je rekao da "nema kvote".Kako je Hrvatska već poslala interventne policajce na granicu sa Srbijom, novinari su pitali ministra je li već razgovarao s ministrom obrane o slanju vojske i razgovara li se o postavljanju žice, no odgvorio je da to nije tema. "Mi ćemo samo imati sposobnost nadzirati zelenu granicu", kazao je.

Upitan što očekuje od sutrašnjeg zagrebačkog sastanka šefova policija zemalja na migrantskoj ruti (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Makedonija)  ministar je rekao da očekuje dogovor. "Dogovor kao i dosad. To su tekući operativni sastanci. Zaista to funkcionira. Svaki put nađemo na nekakav problem, sastanemo se svi skupa i to riješimo. Zaista ne vidim problem", kazao je.

Vezano uz otkrivanje počinitelja koji su lani u srpnju na splitskom Poljudu iscrtali svastiku, ministar je rekao da će učiniti sve kako bi riješili taj problem. U tom duhu ćemo raditi. Koliko ćemo uspjeti vidjet ćemo. Dosta je vremena prošlo, pokušati ćemo nekakve svoje još dodatne potencijale u tom smjeru napraviti", rekao je Orepić. Upitan misli li da u tom slučaju neki segment nije dobro obrađen, rekao je da će učiniti sve da vidi postoji li taj dio problema. "To je jedna obaveza, doduše od prethodnika, ali sve potencijale ćemo iskorisiti", rekao je Orepić koji je jučer raspisao nagradu od 20 tisuća kuna za obavijest što će pomoći u otkrivanju autora svastike.