Dnevne novosti

Zbog lažiranja ozljeda u prometnim nesrećama, Uskok pokrenuo istragu protiv 58 osoba

12.02.2016 07:20 OSIJEK, 11. veljače 2016. (Hina), Nakon akcije koja je u četvrtak provedena na vinkovačkom području i ispitivanja u Osijeku, Uskok je donio rješenje o provođenju istrage protiv 58 okrivljenika za udruživanje radi prijevare osiguravajućih društava kako bi naplatili odštete za ozljede za koje je izdana lažna medicinska dokumentacija, a za četvero okrivljenih predloženo je određivanje za istražnog zatvora, izvijestio u četvrtak navečer Uskok.  
Uskok je nakon provedene akcije i ispitivanja sucu istrage osječkoga Županijskog suda podnio zahtjev za određivanje istražnog zatvora protiv četiri okrivljenika. Na tom se sudu doznaje da će se o prijedlogu Uskoka za određivanje istražnog zatvora odlučivati u petak. Prvookrivljeni odvjetnik iz Vinkovaca od početka kolovoza lani do 11. veljače ove godine u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji okupio je i povezao drugookrivljenog odvjetnika iz Vinkovaca, trećeokrivljenog pomoćnika načelnika za poslove policije u Iloku,  četvrtookrivljenika - posrednika  i petookrivljenicu, voditeljicu Odjela za hitan prijam u vinkovačkoj bolnici. Tereti ih da su se udružili kako bi ishodili znatne nepripadajuće nematerijalne štete po policama osiguranja od automobilske odgovornosti od osiguravajućih društava za sebe i veliki broj lažnih oštećenika, te time protuzakonito pribavili znatnu materijalnu dobit.

Okrivljeni policijski službenik ulazio je u biltene informacijskog sustava MUP-a, posredniku dojavljivao osobne podatke o sudionicima prometnih nesreća i njihove adrese, te posrednika i prvokrivljenikog odvjetnika neovlašteno obavještavao o tome kako se prometna nesreća dogodila i o onome što su utvrdili policijski službenici, za što je od drugookrivljenog odvjetnika primao nagrade od najmanje tri tisuće kuna na mjesec. Nakon toga posrednik je kontaktirao s osobama koje su sudjelovale u prometnim nesrećama neistinito se predstavljajući kao zaposlenik odvjetničkog ureda i nudio ima odvjetničko zastupanje u postupcima naknade štete, te ih upućivao kako mogu ostvariti naknadu simulirajući bolove i strah od prometne nesreće. Takve lažne oštećenike upućivao je petookrivljenoj liječnici u vinkovačku bolnicu, s kojom je prvookrivljeni odvjetnik dogovarao navodni hitan prijam, a poslije i nepotrebno liječenje te terapijske postupke kako bi se ostvarila što veća naknada i privid stvarnih ozljeda i strahova u lažnih oštećenika. Za svoju ulogu posrednik je primao nagradu od 500 kuna po oštećeniku.  

Okrivljenu liječnicu tereti se da je primala oštećenike, sastavljala neistinite dijagnoze, neistinito predočavala da im je potrebno daljnje liječenje, obavljala daljnje preglede kako bi nepotrebno liječenje trajalo što dulje i kako bi se postigla što veća naknada, za što je kao nagradu od prvookrivljenog odvjetnika primila najmanje tri tisuće kuna. Najmanje  je 48 tobožnjih oštećenika obavilo nepotrebna liječenja, preglede i terapijske postupke. Nakon toga su u ime najmanje 23 okrivljenika podneseni zahtjevi za naknadu nematerijalne štete osiguravajućim društvima i zahtjevi za naknadu odvjetničkog troška. Podnijeli su zahtjeve za naknadu  štete od najmanje 116.915 kuna i zahtjeve za naknadu odvjetničkog troška od najmanje 43.125 kuna, na temelju kojih su osiguravajuće kuće isplatile 21.915 kuna za štetu  i najmanje 7500 kuna za odvjetničke troškove. Mediji večeras javljaju da je riječ o odvjetnicima - ocu Marku i sinu Željku  Drnasinu, liječnici Mirjani Petrović-Lukačević i policajcu Marinku Čoriću.