Dnevne novosti

Vlada predlaže oba svoja potpredsjednika u Povjerenstvo za upravljanje strateškim trgovačkim društvima

11.02.2016 07:15 ZAGREB, 10. veljače 2016. (Hina), Vlada bi sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru trebala uputiti amandman na izmjene Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, koje je prije samo tjedan dana uputila na drugu stranu Markova trga, a kojim predlaže da u Povjerenstvo za upravljanje strateškim trgovačkim društvima uđu oba njezina potpredsjednika i to kao predsjednik i potpredsjednik Povjerenstva. 
Vlada je, naime, prošli tjedan Saboru predložila izmjene tog zakona koje su predviđale da u Povjerenstvo za upravljanje strateškim trgovačkim društvima uđe jedan od njezinih potpredsjednika, a kojeg odredi Vlada, dok sada predlaže amandman prema kojemu bi u Povjerenstvo ušla oba potpredsjednika. Naime, prema amandmanu koji je na dnevnom redu sutrašnje sjednice, za predsjednika Povjerenstva imenovao bi se potpredsjednik Vlade nadležan za upravljanje državnom imovinom, a za zamjenika predsjednika Povjerenstva potpredsjednik Vlade, kojega ona odredi.  

Iz toga proizlazi, kako bi prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko bio predsjednik Povjerenstva, a drugi potpredsjednik Vlade Božo Petrov zamjenik predsjednika Povjerenstva. Predloženim amandmanom omogućit će se da Vlada imenuje sve članove Povjerenstva te će se ujedno ojačati njegov sastav, a radi učinkovitog upravljanja trgovačkim društvima i drugim pravnim osobama od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, stoji u obrazloženju amandmana.

Vlada bi na sjednici trebala imenovati i svoje predstavnike u Gospodarsko-socijalnom vijeću - ministricu socijalne politike i mladih Bernardicu Juretić, ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislava Tolušića, ministricu rada i mirovinskoga sustava Nadu Šikić, ministra gospodarstva Tomislava Panenića, ministra financija Zdravka Marića te ministar zdravlja Darija Nakića. Na dnevnom redu je i odluka o raspisivanju prijevremenih izbore za gradsko vijeće i gradonačelnika te zamjenike gradonačelnika u Novoj Gradišci i Novalji te za općinsko vijeće i općinskog načelnika te zamjenike općinskog načelnika u općinama Matulji, Ražanac, Kolan, Kalnik, Ližnjan - Lisignano, Cestica i Gvozd.

Također, Vlada će raspisati i prijevremene izbore za zamjenika župana Šibensko-kninske županije iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine te zamjenika općinskog načelnika Općine Jagodnjak iz reda pripadnika hrvatskog naroda. Uobičajeno, na zatvorenom dijelu sjednice Vlada će odlučivati o kadrovskim pitanjima. Potpredsjednik Vlade i predsjednik Mosta Božo Petrov u srijedu je najavio da bi u četvrtak Vlada trebala izabrati određeni broj pomoćnika ministara koji su u kvotama Domoljubne koalicije i Mosta. "Ako se uspijemo dogovoriti, imena zamjenika i pomoćnika ministara znat će se u roku tjedan dana. S tim da će sutra na Vladi biti izabran određeni broj pomoćnika ministara u kvotama Domoljubne koalicije i Mosta, odnosno u svim ministarstvima", kazao je Petrov u novinarima u stanci sjednice Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta.