Dnevne novosti

Nakić: Nakon izbora u zdravstvu 500 novozaposlenih na neodređeno vrijeme

03.02.2016 07:30 ZAGREB, 2. veljače 2016. (Hina), Ministar zdravlja Dario Nakić donio je naputak o zabrani zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama nakon što je vidio podatke po kojima je u razdoblju od 8. studenoga 2015., kada su održani parlamentarni izbori, do 25. siječnja ove godine u zdravstvenih ustanovama zaposleno 500 osoba na neodređeno vrijeme.

Nakić je u utorak izjavio Hini da je odmah po preuzimanju dužnosti zatražio podatke o broju zaposlenih u sustavu, a iz tih se podataka vidi da su u dijelu zdravstvenih ustanova u protekla dva i pol mjeseca bili zaposleni zdravstveni i nezdravstveni djelatnici. Odlukom o zabrani zapošljavanja, koja je krajem prošloga tjedna poslana svim ustanovama, želi spriječiti zlouporabe do kojih bi moglo doći. 

"Od mene se očekuje odgovorno poslovanje, a teško da u ovom trenutku, dok se Ministarstvo zdravlja još ekipira, mogu kontrolirati svaku ustanovu, pa je to bio razlog da donesem odluku o zabrani zapošljavanja do daljnjega",  kaže Nakić. Prema naputku ministra zdravlja, obustava zapošljavanja ne odnosi se radnike koji su zamjena za privremeno odsutne zaposlenike (npr. zbog bolovanja), pripravnike za obavljanje pripravničkog staža i djelatnike na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

Od odluke su izuzeti i slučajevi gdje je postupak odabira kandidata putem natječaja završen. U hrvatskom zdravstvenom sustavu ukupno je zaposleno oko 73.000 djelatnika, od čega oko 12.000 liječnika.

Opširnije...