Dnevne novosti

Karamarko: Proračun sredinom ožujka

01.02.2016 07:45 ZAGREB, 31. siječnja 2016. (Hina), Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko rekao je u nedjelju kako vjeruje da će državni proračun biti izglasan sredinom ožujka, te je komentirao niz događaja koji su obilježili protekli tjedan, među kojima smjenu ministra branitelja, naglasivši da je Mijo Crnoja bio izložen harangi nepravednih optužbi, a neargumentiranima je ocjenio i neke zahtjeve za smjenom ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Gostujući u Dnevniku Nove TV karamarko je rekao da je bivši ministra branitelja Crnoja zadnjih dana bio izložen "harangi nepravednih optužbi za koje su eksperti dokazali da nisu istina". "Šteta je nanesena upravo njemu, čovjeku koji se može podičiti svojim ratnim putem, a na ovaj je način bio prisiljen da donese odluku da odstupi", naglasio je prvi potpredsjednik Vlade. Na upit koliko je moralno prijaviti lažno prebivalište, Karamarko je rekao da su kategorije moralnog i nemoralnog relativne, te da je ovdje riječ o prekršaju, a ne kaznenom djelu. "Pitam se koliko građana u ovom momentu živi u zoni prekršaja. Naravno, kada je postao ministar onda je utvrđeno da je bio u prekršaju i zbog toga je odstupio iako dokazao da nije počinio ništa nezakonito", dodao je. Kao kriterije po kojima će birati ministra branitelja izdvojio je stručnost i vjerodostojnost, te najavio da bi se ime novog ministra moglo znati idući tjedan.

Neargumentiranima je ocijenio i zahtjeve za smjenom ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. "Što je to rekao ministar što bi bio razlog da ga se smijeni? Jedna njegova izjava je izvučena iz konteksta, on je mladi znanstvenik, vrlo perspektivan, doktor znanosti i povjesničar, ima pravo na svoje opservacije i kvalifikacije nekih naših povijesnih razdoblja. Sve se svodi na to", naglasio je Karamarko. "Ta je haranga bila neprimjerena i nadam se da će prestati, važno je očekivati što će ministar napraviti i kako će izgledati rezultati njegova rada", dodao je.

Nisam za neprimjerene povike, ali ni za zabranu medija

Govoreći o prosvjedu zbog trodnevne zabrane emitiranja televizije Z1, u okviru kojega su se mogli čuti i tzv. ustaški povici, Karamarko je rekao kako nije za "neprimjerene povike i neprimjerenu komunikaciju u javnom prostoru, ali niti za zabranu medija". "Bilo je puno razloga do sada da se, po toj logici, zabrani rad nekog medija, recimo kada neki vrijeđaju osjećaje branitelja i domoljuba na javnoj televiziji, no onda nije bilo takvih reakcija i to nije bilo dobro", rekao je prvi potpredsjednik Vlade. Upitan hoće li se mijenjati pravila oko toga, odgovorio je da nisu za takvu promjenu "jer bi svatko trebao brinuti da komunikacija u javnom prostoru nikoga ne vrijeđa". "Možemo biti različitih mišljenja, ideološki i svjetonazorski različito orijentirani, ali nemamo pravo vrijeđati jedni druge", kazao je.

Karamarko je komentirao i zahtjeve za smjenom ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića. "Ono što znam o tome pročitao sam i vidio u medijima. Ako postoje indicije da je bilo zlouporabe službe, onda se to definitivno mora istražiti", naglasio je. Na pitanje hoće li se sigurnosne provjere ministara i državnih dužnosnika mijenjati, s obzirom da ih je bivša vlada umanjila, Karamarko je rekao kako to govori o stihijskom pristupu kadroviranja bivše Vlade, ne samo na mjestima ministara, zamjenika i pomoćnika, nego na čitavom nizu drugih mjesta. 

Karamarko je rekao da ga nisu zvali iz DORH-a u vezi a indicijama o izbornoj prijevari na proteklim parlamentarnim izborima. "Rekao sam da postoje indicije i na tom sam se zadržao, to je moje pravo i nadam se, ako te indicije pokažu da su nešto drugo, da će to definitivno biti dokazano". Objasnio je kako je progovorio o tome tek dva mjeseca nakon izbora jer je čekao da formiraju Vladu,  kako ne bi netko rekao da ima alibi nakon samih izbora jer nije zadovoljan rezultatima i da je razlika mogla biti veća.

Novoimenovano vijeće nije bivši centralni komitet 

Za novoimenovano Vijeće za suradnju je rekao kako ga se ne bi trebalo shvaćati kao "bivši centralni komitet koji odlučuje o svemu". "Samo želimo imati dobru selekciju kvalitetnih ljudi, ministri će imati pravo birati svoje suradnike, ali oni moraju biti stručni, ne može više glavni princip biti pripadnost stranci i politička podobnost", istaknuo je prvi potpredsjednik Vlade Karamarko. "Ministri će imati autonomiju u radu, ali moraju biti u kontekstu programa ove Vlade, loši rezultati će biti sankcionirani, ministri i svi koji ne rade dobro svoj posao, no ne želim ući pesimistički u ovo što je pred nama, optimist sam i vjerujem da će vlada obaviti svoj posao", dodao je.

Komentirajući unutarstranačke izbore SDP-a rekao je kako svi kandidati te stranke baziraju svoju kampanju na borbi protiv fašizma i nekakvog novog fašizma. "Nakon njihovog debakla nakon četiri godine, sto tisuća iseljenih, sto tisuća ugašenih radnih mjesta, sto miljardi novog duga u kunama - to je prestrašno. Oni se sada bave fašistima i profašistima u nekoj Vladi koju ni ne znaju", istaknuo je Karamarko. "Nije dobro da preko nas vode svoju kampanju, to ne odgovara ni njima, ni nama, ni hrvatskim građanima", dodao je.

Neće biti 'čistki', tzv. uhljebi ne dolaze u obzir 

Na tvrdnje  iz oporbe da se spremaju 'čistke' zbog "novih uhljeba nove Vlade" Karamarko je rekao da neće biti čistki već se razgovara o tome kako da se racionalizira i smanji broj nepotrebnih dužnosnika te "nikakvi tzv. uhljebi ne dolaze u obzir". "Sada dajemo prednost mladim, perspektivnim ljudima, kvalitetnim i stručnim ljudima, za što je primjer naša vlada", naglasio je. Za sumnju kreditne agencije Fitch u jedinstvo koalicije Karamarko je rekao kako je riječ o paušalnoj ocjeni. "Ova tzv. koalicija, suradnički odnos s Mostom iz dana u dan je sve jači, sve se bolje razumijemo nakon početnih momenata kada smo se trebali upoznati, i danas se već jako dobro razumijemo. Ova će Vada definitino imati čvrstu većinu u parlamentu", zaključio je. Prvi potpredsjednik Vlade također je opovrgnuo da su ministri na prvoj sjednici zahtijevali povećanje broja ljudi, već su govorili o tome kolika je popunjenost sistematizacije. "Prošla Vlada je prenapumpala sistematizaciju, ono što je danas popunjenost od 80 to je možda zapravo 110 posto, jer su morali zapošljavati svoje ljude", rekao je. Na nekih ocjene u medijima da je njegova, a ne premijerova riječ zadnja, rekao je kako se ne treba dovoditi u pitanje autoritet premijera Tihomira Oreškovića. "Da je on čovjek bez autoriteta i bez znanja, ne bi tako visoko dogurao u kompaniji kao što je Teva", zaključio je.