Dnevne novosti

Splitsko Gradsko vijeće prihvatilo Baldasarevo izvješće o radu

28.01.2016 07:25 SPLIT,  27. siječnja 2016. (Hina), Splitsko Gradsko vijeće  u srijedu je većinom glasova prihvatilo opsežno izvješće o radu gradonačelnika Ive Baldasara, od srpnja do prosinica 2015., a koje su oporbeni vijećnici  HDZ -a u višesatnoj diskusiji oštro kritizirali, na što im je Baldasar odgovorio kako i nije gradonačelnik koji će ući u povijest s velikim projektima jer to ne dopušta teška gospodarska situacija.

Baldasar: Doprinio sam rješavanju problema Turističke palače u Splitu    

"Ovih 80 stranica izvješća je hrpa neispravno navedenih podataka, nema tu nikakvih pozitivni promjena niti postignuća," istaknuo je Škorić. Dodao je kako se Baldasar u svojem izvješću hvali turističkim uspjesima koje ostvaruje Split, ali to je nepotrebno, jer za napredak turizma u Splitu nije zaslužan ni on niti gradska uprava. Replicrao mu je Baldasar rekavši kako to nije točno jer je uzletu turizma u Splitu i on osobno pridonio. "Osobno sam bio angažiran da dolasku što većeg broja kruzera u Split i uvođenju još više avionskih linija," poručio je Baldasar. Baldasar je također rekao kako je doprinio rješavnju problema Turističke palače u Splitu, dovođenju u red plaže Žnjan te započeo rješavati poteškoće u vezi nedostatka parkirališnih mjesta u tom gradu.

Škorić Baldasaru: Stihijski upravljate gradom  

Škorić je mu je pak zamjerio da je u predizbornoj kampanji obećavao preporod Splita rješavanjem problema istočne obale, te preuređenje Starog placa (bivšeg stadiona nogomentog kluba Hajduk) i premještanje autobusnog i željezničkog kolodvora sa Rive u neki drugi dio grada, ali ništa od toga  nije ostvareno. Baldasar je pri tomu rekao kako on nije gradonačelnik koji će ući u povijest sa realiziranim velikim projektima jer okolnosti i gospodarska situacija to ne dozvoljavaju. Škorić mu je uzvratio kako stihijski upravlja gradom. "Vaše izvješće je takvo kao da je sve dobro napravio Ivo Baldasar, a za sve drugo krivi su drugi, svi samo ne gradonačelnik. Za Vas su krivi propisi a s druge strane hvalite se da sve funkcionira," rekao je Škorić Baldasaru. Splitski gradonačelnik uzvratio mu je riječima kako Škorić politizira stvari u vezi njegova izvješća, ali i da je to njegovo legitimno pravo jer je oporbeni dužnosnik u Splitu.

Sporan naziv Regionalnog centra za znanost i inovacije 

Baldasar je podsjetio i kako je u rujnu potpisan ugovor kojim Split, kako je naveo, postaje središte Regionalnog centra za znanost i inovacije. Vijećnica HDZ-a Ljubica Vrdoljak rekla je da je točan naziv tog centra "Centar za istraživanje i inovacije Zapadnog Balkana" te je izrazila čuđenje što se takav centar osniva u Splitu. "Ugovor o centru u Splitu je promašen ugovor jer nama ne treba takav centar", rekla je Vrdoljak i upitala: "Zašto centar nije formiran u Beogradu, gdje je i zaživjela ideja Zapadnog Balkana?"  Podsjetila je kako su ugovor o osnivanju centra potpisali Hrvatska, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Srbija i Albanija, tj. zemlje bivše Jugoslavije i Albanija. "Hrvatska je članica EU i njoj nije mjesto u tom društvu koje se zove Zapadni Balkan", zaključila  je Vrdoljak. Predsjednik HDZ-ova kluba vijećnika u Gradskome vijeću i odnedavno saborski zastupnik Petar Škorić pozvao je da se pojmovi 'Zapadni Balkan' i 'regija' ubuduće ne upotrebljavaju ni u kakvim dokumentima, što je u skladu s naputcima predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i ministra vanjskih poslova Mire Kovača.

Baldasar je rekao kako se ni njemu ne sviđa naziv Zapadni Balkan, ali s imenom centra, dodao je, ne treba politizirati jer će se u njemu otvoriti nova radna mjesta. "Odluka da taj centar bude u Splitu nije naša, nego je o tomu odlučila Vlada",  rekao je Baldasar. Ugovor o osnutku tog centra potpisan je 21. rujna 2015. u splitskoj Vili Dalmaciji.