Dnevne novosti

Hrvatskoj treba hitna helikopterska medicinska služba

21.01.2016 07:15 ZAGREB, 20. siječnja 2016. (Hina), Hitna helikopterska medicinska služba korisna je i potrebna Hrvatskoj, kako zbog njenih stanovnika, tako i turista, poručili su nakon sastanka u srijedu predsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner i predstavnici udruga koje su pokrenule peticiju za nastavak rada takve službe.

Reiner podržava projekt HHMS-a 

Način na koji će se to odvijati je stvar i drugih tijela, dogovora i financiranja, ali da je neophodna, potrebna i korisna - o tome nema nikakve dvojbe, rekao je Reiner. Hrvatska je vojska, ističe, to odlično radila 20-ak godina, a hoće li to nastaviti, na koji način ili će se naći drugi modus, manje je važno, važno je da to mora postojati. Predsjednik Sabora podsjetio je kako je 90-ih godina, dok je bio ministar zdravstva, pokrenuo izgradnju heliodroma na otocima, svjestan nužnosti transporta, ne samo s otoka, nego i iz drugih dijelova Hrvatske.

Više od 12.000 potpisa za HHMS; peticija ide dalje

 Mirta Grandić, pokretačica peticije za nastavak Hitne helikopterske službe Hrvatskoj, novinarima je rekla da je zasad prikupljeno više od 12 tisuća potpisa za takvu službu, te da potpise podrške skupljaju i dalje. Kao zemlja otoka, Hrvatska izuzetno treba takvu službu, do sada je postojala pomoć vojske, no to nije prava služba kakva bi trebala postojati, ocjenila je Grandić te u ime izaslanstva udruga izrazila zadovoljstvo sastankom s Reinerom. "Rekao je da podržava taj projekt i da će se zauzeti da se nastavi dalje", prenijela je Grandić novinarima nakon sastanka. Predstavnici udruga zauzimaju se da se projekt hitne helikopterske službe nastavi te poručuju kako im je svjedno tko će "voziti helikoptere", ali da se projekt pokazao dobrim, posebno na otocima prve skupine, gdje je prosjek starosti 60 do 70 godina. Takva je služba potrebna i ruralnim dijelovima Hrvatske i otocima gdje se preko ljeto s turistima broj stanovnika utrostručuje, poručili su.  Najavljuju da će o svemu razgovarati i s novim ministrom zdravlja, pa ako to bude i Ante Ćorušić koji se, kako tvrde, protivi projektu te ga uvjeriti da je projekt dobar.

HHMS u četiri mjeseca intervenirao 219 puta

Hitna helikopterska medicinska služba prestala je raditi 9. siječnja, nakon završenoga četveromjesečnoga pilot-projekta Ministarstva zdravlja, zbog sustava privremenog financiranja, budući da još nije sastavljena nova Vlada koja može odlučiti o tom projektu.  Pokretači peticije za nastavak rada HHMS-a ističu kako je ta služba u četiri mjeseca postigla fantastične rezultate i spasila mnoge živote. Najavili su da će peticiju, koju su predali predsjedniku Sabora, poslati i na adresu predsjednice Republike te predsjednika Vlade i ministara. U sklopu projekta HHMS-a, od njegova početka 9. rujna do 31. prosinca 2015. bilo je 219 hitnih intervencija, a svi su pacijenti, kako napominju u Ministarstvu zdravlja, prevezeni u bolnicu u okviru tzv. "zlatnog sata".