Dnevne novosti

Orešković: Predsjednica Republike i ja smo partneri

14.01.2016 07:36 ZAGREB,  13. siječnja 2016. (Hina), Mandatar Tihomir Orešković izjavio je u srijedu na Pantovčaku da su on i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović partneri vezano uz jačanje hrvatskog gospodarstva, potvrdivši kako u njemački Kitzbuehel ide investitorima predstaviti plan za smanjenje hrvatskog duga.
"Glavna tema ragovora bila je gospodarstvo. Predsjednica mi je partner i zajedno smo podijelili ideje o tome u kojem je stanju Hrvatska u vezi gospodarstva i na koji način možemo zajedno raditi da poboljšamo klimu u Hrvatskoj i povučemo investicije izvana", rekao je Orešković novinarima nakon što ga je primila hrvatska predsjednica. Grabar-Kitarović tom mu je prilikom predstavila sve mjere i preporuke koje je izradilo njezino Vijeće za gospodarska pitanja te zaključke projekta "Zaposlimo Hrvatsku", koji je pokrenula zajedno s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti. 

Orešković je, nakon razgovora s predsjednicom koji je trajao oko sat vremena, otputovao u Kitzbuehel na zatvoreni skup predstavnika investitora, banaka i analitičara u organizaciji Unicredita, a s njima će sutra, kako je rekao novinarima, razgovarati o hrvatskome dugu koji iznosi gotovo 90 posto BDP-a. "Ti su investitori naši partneri i želim čuti što će mi oni reći. Dug nam je skoro 90 posto BDP-a i raste, što je zabrinjavajuće i treba vidjeti kako ga smanjiti. Programe i planove imam i predstavit ću ih u pravo vrijeme, a sada mi je bitno podijeliti ideje s investitoroima da vidimo na koji način taj dug možemo smanjiti te kroz godinu, dvije pokrenuti rast", rekao je Orešković novinarima.