Dnevne novosti

Slovenski MUP o ograničenjima u prijemu migranata iz Hrvatske

13.01.2016 07:05 LJUBLJANA, 12. siječnja 2016. (Hina), Slovenija je u utorak pojasnila nova ograničenja za prijam migranata i izbjeglica iz Hrvatske koja je uvela zbog zahtjeva Austrije, ali je pri tome zanijekala navode da Austrija odbija na granici i u logorima sve za koje se pokaže da su ekonomski migranti i da ih vraća u Sloveniju.
 Austrija, kako navodi u priopćenju slovensko ministarstvo unutarnjih poslova, i dalje prima migrante osim ako se pokaže da su oni prikrivali svoj pravi identitet, na primjer da su rekli kako dolaze iz Sirije iako se pomoću tumača za arapski jezik dokazalo da su iz zemalja Magreba. Iste postupke bolje identifikacije migranata i izbjeglica bez dokumenata uvela je nedavno na temelju njihova govora  i Slovenija, a migrante koje joj Austrija vrati smješta u izbjegličke centre radi ponovne identifikacije.

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova navelo je da se u zadnje vrijeme moralo prilagoditi postupcima Austrije u pogledu broja migranata koje je ta država u stanju dnevno primiti. Riječ je o tome da Austrija od kraja prošle godine u dogovorene sate prima najviše tri vlaka sa po maksimalno 540 putnika dnevno, te još 400 osoba u autobusima, dok se ostali prijevozi izvan tih termina i te kvote mogu dogovoriti u iznimnim slučajevima. Slovenija je o tome obavijestila i Hrvatsku kako bi se tome prilagodila jer su vlakovi u Dobovu ponekad dolazili izvan termina, a donedavno i s prevelikim brojem migranata, tvrde u Ljubljani. U srijedu će se na Šentilju radi daljnjih dogovora vezano na migrante sastati ravnatelji slovenske i austrijske policije, što je bilo ponuđeno i hrvatskoj vladi, ali je mogućnost bila otklonjena, navode u slovenskoj policiji.