Dnevne novosti

Karamarko: Razgovori Oreškovića s kandidatima za ministre idu dobro

13.01.2016 07:25 ZAGREB, 12. siječnja 2016. (Hina), Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je da mandatar Tihomir Orešković u utorak nastavlja razgovore s kandidatima za ministre najavivši kako će razgovori biti prekinuti iduća dva dana zbog Oreškovićeva odlaska na forum u austrijski Kitzbuehel.

"Razgovori idu dobro i zadovoljan sam. Orešković je razgovarao i s HDZ-ovim kandidatima za ministre", rekao je Karamarko novinarima ispred središnjice HDZ-a ne želeći iznositi imena. Istaknuo je i da će javnost o imenima biti obavještena kada sve bude gotovo. "To je pošteno, da parcijalno ne mučimo javnost ni novinare  s nekim imenima niti s njima licitiramo. To nije dobro niti za one s čijim se imenima može licitirati", rekao je. Karamarko je najavio da će Orešković iduća dva dana biti na forumu u austrijskom Kitzbuehelu što je, kako je rekao, priznanje u startu njihovom odabiru mandatara. No, dodao je, za to vrijeme će u HDZ-u nastaviti razgovarati sa svojim kandidatima i selektirati ih. Karamarko je pojasnio i da svi kandidati nisu stranački jer su vrlo otvoreni i za one kvalitetne ljude koji nemaju stranačke iskaznice.

"Postoji stranački interes i bio bih neiskren kada bih rekao da ne postoji i da smo najveći altruisti na svijetu. Promovirat ćemo svu našu kvalitetu, ali ako se pojavi netko bolji prostor mu je otvoren", poručio je. Vezano uz izjavu Dražena Lalića u emisiji "Otvoreno" da će on biti najmoćnija osoba u vladi, rekao je kako mu je  teško osjećati se poput Supermena, jer to nije. "Što znači moć, ja bih rekao odgovornost. Zna se tko će biti centralna točka u vladi, to je svakako premijer, u ovom slučaju mandatar Orešković", kazao je. Istaknuo je i da će najmoćniji biti oni  koji će donijeti i rezultate, a to može samo kolektiv koji se zove vlada, oni koji će raditi u sustavu ministarstava te svi oni koji će imati strpljenja trpjeti sve mjere idućih godinu do dvije dana.

Bolje je novac ulagati u gospodarstvo umjesto u oružje

Predsjednik HDZ-a, upitan o namjerama Srbije da kupi ruske rakete S-300, poručio je kako je Hrvatska za dobre odnose te da je bolje novac, umjesto u oružje, ulagati u gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta. Naveo je kako ne zna zbog čega se Srbija uplašila i uznemirila istaknuvši kako treba graditi dobre odnose sa svim državama, pa i sa Srbijom bez  obzira na prijepore koji postoje između dvije zemlje. "Dosta je bilo sukoba, nesporazuma i ratova. Hrvatska je dobila svoju državu i nju ne damo. Ne damo dignitet naše države, ali poštujemo i druge države", kazao je.