Dnevne novosti

Agencijski novinari Sredozemlja u Malagi dogovorili bolju suradnju na okolišu

24.12.2015 07:15 ZAGREB/MALAGA, 23. prosinca 2015 (Hina), Novinari 14 novinskih agencije mediteranskih zemalja dogovorili su u Malagi bolju suradnju na izvješćivanju o okolišu koji na području Sredozemlja čuva istaknute vrijednosti, ali je u velikoj mjeri ugrožen. 
Organizatori, Mediteranski centar Svjetske organizacije za očuvanje prirode (IUCN Med), Centar za mediteransku suradnju, Španjolska novinska agencija (EFE) i Savez mediteranskih novinskih agencija (AMAN), okupili su 17. i 18. prosinca više od 50 sudionika, među kojima su novinari iz 15 zemalja s obje obale Sredozemlja.Sudionici su usvojili „Deklaraciju uz Malage“ u kojoj se zauzimaju za uspostavu suradnje na tom području i izgradnju mreže medija koja će promicati kvalitetnije znanstvene i ekološke informacije na području Sredozemlja. Raspravljalo se trenutnom stanju izvješćivanja novinskih agencija o okolišu, istaknuta je potreba za poboljšanje količina i kvaliteta relevantnih i utjecajnih vijesti, te razmatrani potencijalni izvori koji mogu biti podrška budućoj suradnji među novinarima i institucijama zaštite okoliša. Sudionici su također raspravljali o rezultatima nedavne pariške Konferencije o klimatskim promjenama (COP 21) i njihovim implikacijama na Sredozemlje. Klimatski sporazum postignut u Parizu predstavlja veliki povijesni korak u ponovnom zamišljanje budućnosti planeta bez fosilnih goriva, rečeno je. 

Ravnatelj IUCN Med Antonio Troya izrazio je očekivanja da će Deklaracija iz Malage biti prvi korak prema uspostavi učinkovite mediteranske suradnje medija na okolišu. U suradnji s AMAN-om, sada možemo napraviti iskorak prema toliko potrebnoj komunikaciji i projektima suradnje u korist boljeg informiranja na Sredozemlju, kazao je Troya. Tajnik AMAN-a George Penintaex izrazio je nadu da će IUCN-ova inicijativa turbulentnu povijest Sredozemlja usmjeriti prema održivosti. Sudionici su izrazili očekivanja da će mreža suradnje biti osposobljena za rad do priprema sljedeće Konferencije o klimatskim promjenama (COP 22), koja se treba održati u Marakešu u Maroku u studenom 2016. godine.Sredozemlje je jedno od tri najvažnije hot-spota biološke raznolikosti u svijetu, gdje je zabilježeno 25 tisuća viših biljnih vrsta odnosno desetina poznatih u svijetu, od kojih je polovica endemičnih i ugroženih, podaci su IUCN-a.

Klimatske promjene snažno pogađaju Sredozemlje, na kojem dolazi do dizanja morske razine, postoje bojazni za nedostatak vode i sve su izraženije pojave suše. Pored toga, prisutni su sve veći pritisci razvoja na Mediteran: od sredine do kraja 20. stoljeća broj stanovnika na Sredozemlju se utrostručio, a političke, vjerske i kulturne razlike otežavaju rješavanje problema, rečeno je. IUCN prepoznaje da medije treba podržati u teškoj zadaći tumačenja složenih pitanja zaštite okoliša. Masovni mediji mogu proširiti informacija o okolišu, pomoći u podizanju ekološke svijesti i potaknuti javnost na zaštitu okoliša, kazao je Troya. Tijekom konferencije dnevna temperatura u Malagi presezala je visokih 20 Celzijevih stupnjeva, a u gradu su prisutni brojni turisti.