Dnevne novosti

Predsjednica Grabar-Kitrović dala mandat Tihomiru Oreškoviću

24.12.2015 07:40 ZAGREB, 23. prosinca (Hina), Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dala je u srijedu navečer mandat za sastavljanje Vlade Tihomiru Oreškoviću, kojeg je predložila HDZ-ova Domovljubna koalicija i Most, i koji joj je dokazao da ima potporu 78 izabranih saborskih zastupnika, a za 28. prosinca sazvala je konstituirajuću sjednicu Hrvatskoga sabora.  
"Gospođo predsjednice, slobodan sam Vam i sada pred medijima predočiti 78 potpisa izabranih zastupnika u Hrvatskom saboru, čije povjerenje uživam", rekao je Orešković predajući potpise predsjednici Grabar Kitarović. Potvrdivši kako ju je Orešković potpisima uvjerio da uživa povjerenje većine saborskih zastupnika, predsjednica  Grabar-Kitarović mu je, sukladno svojim ustavnim ovlastima, povjerila mandata za sastav nove, 13. po redu Vlade Republike Hrvatske. "Isto tako konstituirajuću sjednicu Hrvatskoga sabora sazivam  za ponedjeljak, 28. prosinca u 12 sati", najavila je hrvatska predsjednica. 

Mandatar Vlade Tihomir Orešković potom je zahvalio predsjednici na dobivenom mandatu, a HDZ-ovoj Domoljubnoj koaliciji i Mostu na ukazanom povjerenju. "Uložit ću sve svoje znanje i trud da formiramo kvalitetnu Vladu i počnemo rješavati nagomilane probleme", naglasio je Orešković. Svi smo ovdje da služimo hrvatskim građanima, da nam bude bolje Pozvao je parlamentarnu većinu, ali i oporbu, da ga u tome podrže. "Znam da danas hrvatski mandatar nema 100 dana, ali to ni ne tražim. Svi smo mi ovdje da služimo hrvatskim građanima i jedini nam je cilj da zajedno radimo tako da je sutra bolje nego danas", poručio je Orešković. 

Novi mandatar Vlade Tihomir Orešković na Pantovčak je došao u pratnji čelnih ljudi HDZ-ove Domoljubne koalicije te Mosta čiji su izabrani zastupnici svojim potpisima potvrdili da mu daju potporu za sastavljanje Vlade. Mandat za sastavljanje Vlade Orešković je dobio 46 dana nakon održavanja  parlamentarnih izbora, 8. studenoga.