Dnevne novosti

Zagrebačka Skupština odbacila sporazum o plaćanju naknade za korištenje nekretnina Zračne luke Zagreb

23.12.2015 07:20 ZAGREB, 22. prosinca 2015. (Hina), Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine odbacili su u utorak prijedlog zaključka o sklapanju Sporazuma o plaćanju godišnje naknade za korištenje nekretnina društva Zračne luke Zagreb d.o.o., prema kojem bi Zagreb za troškove najamnine trebao platiti 26 milijuna kuna od ukupnih 60 milijuna kuna plus PDV.  
Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) ponovio je kako ne može prihvatiti ispriku ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića za štetu od 26 milijuna kuna prema građanima Zagreba te je izrazio uvjerenje da se radi o namjernoj pogrešci. "Šteta je napravljena. Možda bi koncesionar da je to bilo rečeno platio nešto", rekao je HDZ-ov gradski zastupnik Dražan Bilokapić. Prijedlog Sporazuma o plaćanju godišnje naknade za korištenje nekretnina društva Zračne luke Zagreb povučena je s prethodne skupštinske sjednice budući da je većina zastupnika tražila dodatna pojašnjenja. Kosor je tada pozvao klubove zastupnika da ne glasaju za taj prijedlog jer se time Republika Hrvatska, Grad Zagreb, Velika Gorica i Zagrebačka županija mogu oštetiti za 60 milijuna kuna plus PDV u razdoblju od 30 godina. Pojasnio je da se radi "o preuzimanju troškova najamnine na našim nekretninama, koje bi mi trebali platiti na ime francuskog koncesionara", te dodao da je udio Grada Zagreba 26 milijuna kuna od ukupno 60. Hrvatska ima 55 posto, Grad Zagreb 35 posto, Zagrebačka županija 5 posto i Grad Velika Gorica 5 posto udjela u temeljnom kapitalu društva Zračna luka Zagreb d.o.o. 

Ugovorom o koncesiji sklopljenim između društva ZAIC- A Limited iz Engleske i Republike Hrvatske iz  travnja 2012., dana je koncesija za građenje i upravljanje Zračnom lukom Zagreb tvrtki ZAIC- A Limited koja je koncesiju prenijela na društvo Međunarodna zračna luka Zagreb d.d. Velika Gorica, u rujnu iste godine. Temeljem Ugovora o koncesiji koncesionar je stekao pravo korištenja nepokretne imovine (zemljišta, objekti zračne luke i sve uzletno/sletne staze, staze za vožnju zrakoplova i stajanke) i pokretne imovine Zračne luke Zagreb (oprema, računala, telefoni, stolovi, ormari, sitan inventar i slično), a koja je sukladno Ugovoru o koncesiji predana na upravljanje koncesionaru na 30 godina koliko traje koncesija. 

Izmjenama Zakona o zračnim lukama prvi put je regulirano da se uz koncesijsku naknadu plaća i godišnja naknada za korištenje nekretnina, a da se, u slučaju davanja koncesije na nekretninama u vlasništvu Zračne luke Zagreb koje je u isključivom vlasništvu Hrvatske i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, imatelji udjela kao ovlaštenici koncesijske naknade mogu sporazumjeti o obvezi plaćanja godišnje naknade po tržišnoj vrijednosti Zračnoj luci. Preuzimanjem obaveza iz Sporazuma Zagreb bi za isto razdoblje na ime godišnje naknade za korištenje nekretnina Zračnoj luci Zagreb trebao platiti iznos od 875.000 kuna. Obveza po Sporazumu iznosila bi ukupno 26,2 milijuna kuna, stoji između ostalog u objašnjenju.(Hina) xsmar/xbma ybdj