Dnevne novosti

Prekinuti pregovori Rusije, Ukrajine i EU o sporazumu o slobodnoj trgovini

22.12.2015 07:10 BRUXELLES, 21. prosinca 2015. (Hina/dpa/AFP), Pregovori između Rusije, Ukrajine i Europske unije kojima se željelo prevladati nesuglasice oko sporazuma o slobodnoj trgovini između Kijeva i Bruxellesa završili su neuspjehom i neće se nastaviti, rekla je povjerenica EU za trgovinu Cecilia Malmstrom.
"Bili smo blizu nekih praktičnih rješenja i mislim da bismo uspjeli, da je bilo volje", rekla je Malmstrom nakon sastanka s ruskim ministrom gospodarstva Aleksejem Uljukajevom i ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Pavlom Klimkinom. "No, danas nije bilo dovoljno fleksibilnosti na ruskoj strani da se to dogodi. Nije bilo dogovora pa je ovaj pokus završen. Više neće biti ovakvih trostranih razgovora", dodala je.

Moskva se žestoko bori protiv sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine, koji stupa na snagu 1. siječnja, jer smatra da će Ukrajinu dodatno udaljiti od njezinog utjecaja i biti pogubna po njezino gospodarstvo. EU je od 2013. organizirala 20-ak sastanaka s Rusijom i Ukrajinom u nadi da će smiriti te strahove i pronaći rješenje. Malmstrom je podsjetila i na to da se sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine ne može mijenjati te da je to bilo "jasno cijelim tijekom pregovora".