Dnevne novosti

Proračun Karlovačke županije za 2016. 'težak' 328 milijuna kuna

17.12.2015 07:05 KARLOVAC, 16. prosinca 2015. (Hina), Nakon tri rebalansa, proračun Karlovačke županije za tekuću godinu usvojen je na iznos od 170,6 milijuna kuna, a Županijska skupština u srijedu je izglasala i proračun za iduću godinu, u iznosu od 328 milijuna kuna.

Kao glavni razlog što je usvojeni proračun za čak dvadesetak milijuna kuna manji nego što je bilo planirano prije samo dva mjeseca, župan Ivan Vučić (HDZ) i njegovi pročelnici naveli su smanjenje dinamike realizacije planiranih projekata. To se uglavnom odnosi na nepristiglih, a očekivanih 15,6 milijuna kuna iz europskih fondova - 10,1 milijun za razminiranje poljoprivrednog zemljišta, 4,5 milijuna za saniranje posljedica elementarnih nepogoda te 999 tisuća kuna za izradu županijske studije prometnog razvoja. 

Nadalje država nije uplatila 4,3 milijuna kuna za razminiranje poljoprivrednog zemljišta, 2,5 milijuna za sufinanciranje energetske učinkovitosti u zgradarstvu i 600 tisuća kuna za sanaciju zgrade Županije. Sad je već izvjesno da neće stići planiranih 515 tisuća kuna za koliko je manji prihod od poreza na dohodak, shodno promjeni zakonskih propisa i smanjenju stope dodatnog udjela u porezu na dohodak za financiranje decentraliziranih funkcija. Župan Vučić pojasnio je kako je bilo planirano da će razminiranje poljoprivrednog zemljišta biti obavljeno do kraja godine, ali je prvo kasnio početak radova, a onda su zbog nesreće sa smrtnim ishodom radovi bili u prekidu. Istaknuo je kako za činjenicu da novac još nije stigao nije kriva ni Županija ni Europska unija, kao niti izvođači radova, već splet okolnosti. 

Razlog što nije stigla ni naknada štete za elementarne nepogode vidi u tome da je potrajao proces dostavljanja dokumentacije za svaki račun nadoknade štete koji su se dostavljali lokalnim povjerenstvima, pa onda državnom povjerenstvu i na kraju Fondu solidarnosti Europske unije. U ime oporbenog Kluba SDP-a Stjepan Mikulandrić rekao je da prethodno planiran proračun ustvari nije imao osnovu za realizaciju te sada mora smanjivati. Stoga SDP nije podržao izmjene i dopune proračuna. Usvojen je i prijedlog proračuna za 2016. godinu u iznosu od 327,9 milijuna kuna, u čemu su i namjenski prihodi zdravstvenih ustanova, osim bolnice, te će se kroz županijski proračun ubuduće evidentirati i prihodi i troškovi u zdravstvu. Rasprava je pokazala da je planirani proračun manji za 1,3 milijuna kuna kada se izdvoje prihodi za zdravstvo, što pokazuje da županija ostvaruje manje vlastitih prihoda nego ranijih godina. 

Unatoč tome, kazao je Vučić, nisu planirana smanjenja za subvencioniranje kamata u kreditiranju poduzetništva, ni za poljoprivredu i razvojnu agenciju, kao ni za obnovljive izvore energije. Mikulandrić je u ime oporbe rekao kako je iz proračuna za 2016. vidljivo da se u suštini ne razlikuje od pethodnih proračuna, jer opet nema dovoljno razvojnih programa uz koje bi se mogla povući sredstva sa strane.