Dnevne novosti

Bandić: podrška za sastavljanje Vlade onima koji će provoditi reforme; takvu osobu još nisam vidio

14.12.2015 07:40 ZAGREB, 12. prosinca 2015. (Hina), Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u subotu da ne želi komentirati optužnicu koju je USKOK podigao protiv njega kao što svojedobno nije želio komentirati optužnicu protiv Udruge obitelji koja je odbačena te poručio da će u sastavljanju nove Vlade podršku dati onima koji će provoditi reforme, ali da takve osobe još nije vidio. 
"Optužnicu ne želim komentirati kao što nisam komentirao ni onu protiv Udruge 'U ime obitelji' koja je odbačena. Ja sam legalist i neka pravna država radi svoj posao", rekao je Bandić novinarima na prijamu koje je u povodu Božića i Nove godine organizirala Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba. Na novinarsko pitanje doživljava li tu optužnicu kao svojevrsni pritisak da se s dva zastupnika, koja je na nedavnim izborima osvojila njegova stranka, prikloni određenoj koaliciji, odgovorio je da na njega nitko ne vrši pritisak osim njega samoga kada svatko jutro trči 10 kilometara.

Novinari su ga pitali i kako tumači odluku Vlade sa sjednice u četvrtak, 10. prosinca da je uz Primošten i Zagrebu odobrila jamstvo za kredit i nije li to svojevrsna poruka da se u sastavljanju nove Vlade i podršci određenoj koaliciji u Hrvatskom saboru "lakše opredijeli", Bandić je odgovorio da je on opredijeljen za reforme. "Grad Zagreb je taj zahtjev za jamstvo Vladi uputio kroz legalnu proceduru i to prije nekoliko mjeseci, a zašto je ta odluka donesena sada, to treba pitati Vladu",  rekao je.  

Ponovivši da je svakodnevno predan poslu na dobrobit Zagreba i Hrvatske, što dokazuje njegov 16-godišnji politički angažman, istaknuo je da se zauzima za reforme i da će podržati one koji ih ponude. "Ali ja takve osobe još nisam vidio i tek kad ih vidim - onda ću se opredijeliti", rekao je Bandić dodavši da mu se sve čini kako su političke grupacije svode na poslovicu 'sjaši Kurta da uzjaši Murta'". "Svaki bedak može osvojiti vlast, ali treba se na vlasti i održati", poručio je Bandić.

Pozdravljajući predstavnike zagrebačkih udruga nacionalnih manjina istaknuo je izuzetnu suradnju koja traje od 2003., kada je osnovana Kordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. U hrvatskom Ustavu nabrojena je 21 manjina, a u Zagrebu ih djeluje 19. Ta je suradnja iz godine u godinu sve bolja i zato je Zagreb multikulturalna sredina koja njeguje različitosti, a glavnu ulogu u tome imaju Zagrepčani, rekao je Bandić dodavši da je po odnosu prema svojim manjinama Zagreb na samom vrhu europskih metropola. Izrazio je zadovoljstvo što je glavni grad Hrvatske zahvaljujući manifestaciji Advent u Zagrebu izabran za najbolju adventsku i božićnu destinaciju u Europi u izboru organizacije European Best Destinations (EBD) sa sjedištem u Bruxellesu. Raduje nas da smo od ukupno stotinjak tisuća osvojili 30 tisuća glasova i to je potvrda da je Zagreb istinska europska metropola, poručio je gradonačelnik Bandić.