Dnevne novosti

Ministarstvo zdravlja šalje inspekciju u KBC Split

10.12.2015 07:10 SPLIT, 9. prosinca 2015. (Hina), Sanacijski upravitelj Kliničkog bolničkog centra Split Kolja Poljak izjavio je u srijedu da je vodstvo te zdravstvene ustanove u stalnom kontaktu s Ministarstvom zdravlja, koje će poslati inspekcijski nadzor radi provjere navoda o pogodovanju i sukobu interesa u nabavi iz anonimnog dopisa, a u Ministarstvu zdravlja su potrvdili da šalju inspekciju u splitsku bolnicu. 
Ministarstvo zdravlja uputit će inspekcijski nadzor u KBC Split kako bi provjerili navode i vidjeli je li proces javne nabave transparentan i sukladan zakonu te je li netko u sukobu interesa, izjavio je pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić. U pismu medijima djelatnik Ministarstva zdravlja, koji je želio ostati anoniman, navodi kako je podnio kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv predstojnika Klinika za kirurgiju KBC-a Split Zdravka Perka zbog sumnje na korupciju. Tvrdi kako je Perko u sukobu interesa jer je neizravni vlasnik tvrtke Doctum d.o.o., koja zastupa razne medicinske kirurške proizvode. Na čelu tvrtke je, tvrdi se, Perkova nevjenčana supruga, a Perko je ujedno predsjednik bolničkog Povjerenstva za javnu nabavu. U pismu se tvrdi da Perko "preko svojih ljudi" na kirurgiji namješta tendere i za splitsku bolnicu kupuje automatske šivače (samplere) iz Kine koji su najlošije kvalitete, a posrednici u tome su neke od veledrogerija. 

Zamoljen za komentar tog anonimnog dopisa Poljak je u pisanoj izjavi za Hinu kratko u srijedu kasno poslijepodne naveo: "U stalnom smo kontaktu sa Ministarstvom zdravlja koje je odlučilo poslati inspekcijski nadzor za navedeni predmet". Prozvani dr. Zdravko Perko nije želio komentirati anonimni dopis u kojem ga se okrivljuje za sukob interesa i sudjelovanje u korupciji. "Ne mogu komentirati anonimne prijave, obratite se Ravnateljstvu KBC-a Split, ono je ovlašetno za davanje informacija", rekao je kratko za Hinu dr. Perko. Glasnogovornica splitskog Županijskog državnog odvjetništva Rene Laura izjavila je za Hinu kako, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, ne daju informacije o podnesenim  prijavama.