Dnevne novosti

Cerar: Slovenija više neće postavljati žicu na spornom graničnom području

01.12.2015 07:15 LJUBLJANA, 30. studenoga 2015. (Hina), Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u nedjelju kasno navečer kako Slovenija više neće na mogućim granično spornim mjestima s Hrvatskom postavljati žičanu ogradu kako ne bi izazivala dodatne granične napetosti u odnosima između dvije zemlje.

"Na svim točkama koje bi mogle biti sporne u smislu definiranja granice nećemo postavljati žičane prepreke, kako ne bismo izazvali granične napetosti ili sporove", kazao je Cerar za Slovensku tiskovnu agenciju nakon sinoćnjeg susreta s premijerom Zoranom Milanovićem na summitu EU-a u Bruxellesu, dodavši da je to zajamčio hrvatskom premijeru. Odgovarajući na pitanje o hrvatskim prosvjednim notama kojima je Hrvatska upozorila da je slovenska bodljikava žica na nekim mjestima postavljena na hrvatskom ozemlju te zahtjeva da se ona ukloni, Cerar je kazao da se ubuduće žičane prepreke na spornim mjestima neće postavljati te da bi na mjestima gdje je granica sporna, umjesto žičane ograde, mogla biti postavljena neka druga vrsta prepreke za onemogućavanje ilegalnih migracija. Slovenski premijer nije, međutim, ništa rekao o tome što će biti s već podignutom žičanom ogradom na spornim graničnim mjestima, zbog čega je Hrvatska i prosvjedovala.

Što se tiče podizanja ograde na granicama uopće, Cerar je rekao kako "nitko ne želi žičanu ogradu na dugi rok, ali je u ovom trenutku ona još potrebna radi kontrole ilegalnih migracija, zato će se njeno postavljanje nastaviti sve dok to budu zahtijevali sigurnosni razlozi". Dodao je kako bi razlozi za takvu ogradu mogli prestati tek kroz nekoliko mjeseci ako postane jasno da će biti zaustavljen migrantski val, što je ovisi o dogovoru Europske unije i Turske i ponašanja država na tzv. balkanskoj ruti. Odmah nakon prve hrvatske prosvjedne note Cerar je izjavio da žičana ograda ne prejudicira graničnu crtu nego se postavlja zbog migrantskog vala te da je Ljubljana o tome obavijestila i hrvatsku vladu i arbitražni sud.

Slovenija do sada nije formalno odgovorila na diplomatske note kojima ju je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija upozorilo da žičana ograda na više mjesta prelazi granicu katastarskih općina i ulazi u hrvatski teritorij, niti na zahtjeve da se ograda s tih mjesta ukloni. Šef diplomacije Karl Erjavec kazao je nakon prve hrvatske prosvjedne note, nakon što je Slovenija počela postavljati ogradu, kako slovensko-hrvatska granica još nije određena i da će njen tok biti poznat tek kada arbitražni sud donese presudu gdje ona teče, dodavši kako Hrvatska navodno tok granice tumači "onako kako njoj odgovara". Na drugu hrvatsku prosvjednu notu reagiralo je nedavno slovensko ministarstvo vanjskih poslova izjavom u kojoj je navelo da žičana ograda ne prejudicira granicu te da se postavlja na određenim mjestima radi usmjeravanja i kontrole izbjegličkog vala i to u skladu s "konfiguraciijom terena".