Dnevne novosti

Ban Ki-moon osudio "filtriranje" izbjeglica na balkanskoj ruti

25.11.2015 07:05 24. studenoga 2015. (Hina/Reuters), Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je ponašanje država na balkanskoj izbjegličkoj ruti koje prema zapadnoj Europi propuštaju samo izbjeglice koje dolaze iz Sirije, Iraka i Afganistana, objavio je UN u utorak.
Makedonija, Srbija, Hrvatska i Slovenija uvele su novu politiku "filtriranja" izbjeglica tako što prema zapadnoj Europi propuštaju one koji bježe pred ratovima u Siriji, Iraku i Afganistanu, smatrajući ih pravim tražiteljima azila, za razliku od ekonomskih imigranata. "Ban je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog nedavne odluke balkanskih zemalja da uvedu ograničenja na granici", stoji u priopćenju UN-a. "Filtriranje tražitelja azila prema njihovoj nacionalnosti kršenje je ljudskih prava svih da traže azil, neovisno o nacionalnosti i prava da se razmotre njihovi pojedinačni slučajevi", dodaje se. Nova ograničenja odgovor su na anarhičan i nekontroliran priljev izbjeglica u Europi, koji je dovelo do najveće izbjegličke i imigrantske krize u Europi od Drugog svjetskoj rata.

Među onima koji su ostali zarobljeni u graničnim zonama između balkanskih zemalja su Iranci, Bangladešani i Pakistanci. UN-ova agencija za izbjeglice ranije je upozorila da je zabrana ulaska samo na temelju nacionalnosti kršenje međunarodnog prava. Ban je pozvao države da primjenjuju granične procedure u skladu s međunarodnim pravom o izbjeglicama i ljudskim pravima. Pozvao ih je da "pokažu suosjećanje i solidarnost i dodao da sadašnja situacija ukazuje na hitnu potrebu koordinacije upravljanja granicama".