Dnevne novosti

Most i SDP: Nužna snažnija suradnja Vlade i HNB-a

24.11.2015 07:30 ZAGREB, 23. studenoga 2015. (Hina), Most i SDP pregovarali su u ponedjeljak na temu financija, proračuna i porezne politike, a Mostov pregovarač Ivan Lovrinović je nakon sastanka izvijestio kako su se usuglasili oko potrebe bolje kontrole javnog duga i snažnije suradnje između Hrvatske narodne banke, a demantirao je kako se osobno zauzimao za devalvaciju kune.

"Koristim ovu priliku da po tko zna koji put ponovim, nikakva devalvacija ne dolazi u obzir i nikakav se ozbiljan ekonomist u Hrvatskoj ne zalaže za devalvaciju", uzvratio je Lovrinović na kritike da predlaže radikalna rješenja u monetarrnoj politici. Građanima je poručio i kako nema govora o ukidanju devizne štednje te kako su njihovi ulozi sigurni. Izvijestio je kako se Most zauzima za kombiniranje porezne poltike s monetarnom, za daljnje porezno rasterećenje dohotka i stimuliranje poduzetnika kroz neoporezivanje reinvestirane dobiti. "Uglavnom, smisao je da se konačno uskladi djelovanje monetarne i fikskalne politike jer je jedna do sada išla šumom, a druga drumom. Most inzistira da konačno dođe do te koordinacije, da bude sve skupa transparentnije i odgovorno", rekao je Lovrinović.

Upitan kakav su mu dojam ostavili pregovori s SDP-om, kazao je kako Mostu imponira spremnost dviju velikih koalicija na reforme. "Šteta je što se Most nije pojavio prije osam ili 10 godina jer svi ubrzano pristaju na reforme i promjene", kazao je. Na primjedbu da se iz Mosta mogu čuti proturječne ideje poput drastičnog rezanja poreza i istodobnog povećanja subvencija u poljoprivredi, Lovrinović je uzvratio kako "nije ništa čudno ako vam se pojave neke sitnice ili neki nesporazumi". "Međutim, nema govora ni o kakvim dodatnim poreznim opterećenjima, mi ćemo raditi rasterećenja, a sve dosadašnje subvencije ćemo revidirati. Ono što se pokazalo učinkovitim će opstati, a modeli koji nisu neće funkcionirati. Država se nalazi u teškoj situaciji i nedopustivo je bilo kakvo rasipanje novca", poručio je. Rekao je i kako treba osnovati poseban odjel za upravljanje javnim dugom, ocijenivši kako je nevjerojatno što Hrvatska nema jasnu politiku upravljanja dugom. Uvjeren je kako je nužno žurno otvoriti i javnu raspravu o mirovinskom sustavu i poziciji drugog stupa. 

Lovrinović nije htio komentirati optužbe Drage Prgometa da Nacionalno viječe Mosta odlučuje na nedemokratski način. "Mogu govoriti samo o gospodarskim temama – idemo sada na razgovore s HDZ-om", naglasio je Lovrinović, koji nije želio odgovoriti ni na pitanje planira li se priključiti za večeras planiranoj osnivačkoj skupštini Prgometove stranke HRID. 

Ministar financija Boris Lalovac kazao je kako je kolegama iz Mosta prezentirao trenutno stanje državnog proračuna i upoznao ih s obvezama Hrvatske prema Europskoj komisiji u okviru procedure prekomjernog deficita. Rekao je i kako je naglasak na sastanku bio i na monetarnoj politici te kako je SDP-ova koalicija suglasna s Mostom da bi u budućnosti voljeli vidjeti više stambenih kredita u kunama. Napomenuo kako poslovne banke trenutno nude kune po povoljnijoj kamati nego eure te izvijestio kako se razgovaralo i o problemima zaduženih u švicarskom franku, koji, kaže, dijelom proizlaze upravo iz vrlo visokih kamata u eurima. "Dotakli smo se pitanja vrlo niskog EURIBOR-a i trenutno visokih kamatnih stopa i nadzora HNB-a, da bi trebala biti puno bolja suradnja između Ministarstva financija, odnosno Vlade i HNB-a u rješavanju takvih pitanja i svakako da monetarna vlast u narednim godinama treba razmišljati na koji način određeni dio kuna pustiti na tržište", kazao je Lalovac, ističući kako bi se na taj način stabilizirali prihodi hrvatskih građana. Suglasan je i kako su nužne promjene u praćenju deficita, odnosno uključivanje javnih poduzeća u strukturu deficita i javnog duga, radi boljeg upravljanja javnim financijama. O navodnom rasipanju Mosta Lalovac nije želio govoriti, a poručio je kako je danas tu samo radi pregovora o javnim financijama te kako u tome tko će na koju stranu ne sudjeluje niti ga zanima. 

Nakon razgovora u SDP-u oko 13 sati su u središnjici HDZ-a nastavljeni pregovori predstavnika Domoljubne koalicije s Mostom nezavisnih lista na teme poreznog i financijskog sustava te znanost i obrazovanje. Ispred HDZ-a i Domoljubne koalicije pregovore vode predsjednik HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić, ekonomski stručnjaci Goran Marić i Ivana Maletić, potpredsjednik HDZ-a i karlovački gradonačelnik Damir Jelić, predsjednik HDZ-ova Odbora za obrazovanje Tomislav Đonlić, ravnateljica gimnazije u Dubrovniku i predsjednica HDZ-ove Zajednice žena "Katarina Zrinski" Sanja Putica te predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić.Ispred Mosta na pregovore su došli ekonomsita Ivan Lovrinović, odvjetnik Juro Martinović, Ladislav Turčinović te Tea Golja. Prije početka pregovora nije bilo izjava za novinare. Lovrinović nije želio odgovoriti na novinarski upit što će biti s Mostom ako Hrid krene svojom stranom rekavši da će se sve saznati na vrijeme.