Dnevne novosti

SDP i Most suglasni da treba smanjiti broj županija

20.11.2015 07:27 ZAGREB, 19. studenoga 2015. (Hina), Pregovarači SDP-ove koalicije i Mosta pregovarali su u četvrtak o poglavlju uprave te lokalne i regionalne samouprave, a nakon sastanka su izjavili kako su suglasni da je Hrvatskoj nužan teritorijalni preustroj, odnosno smanjenje broja općina i županija.

"U dosta se stvari jesmo usuglasili oko lokalne samouprave i regionalne samouprave", kazao je novinarima Ivan Kovačić (Most).Kad je riječ o ukidanju pojedinih općina, kazao je kako se na taj način nije razgvaralo te kako će se kriteriji naknadno utvrditi i objaviti, ali i naglasio kako je više od 550 općina prevelik broj te da se isto odnosi i na županije. O plaćama zastupnika i smanjenu njihova broja se, kaže, danas nije pričalo, no ističe kako je Most stav o tome iznio još u predizbornoj kampanji. I SDP-ov Branko Grčić ističe kako su suglasni da broj županija u Hrvatskoj mora biti manji. "Slažemo se oko toga jer je to direktno povezano s drugim aspektom, 550 jedinica lokale samouprave. Oko toga smo isto tako dosta vremena potrošili, posebno oko onih jedinica, a jako ih je veliki broj, koji nemaju fiskalni kapacitet da normalno funkcioniraju i gdje će sigurno određenih promjena biti. Prvi korak je svakako taj volonterski pristup u vođenju tih jedinica i preuzimanje dijela funkcija od susjednih prije svega gradova koji mogu za određenu naknadu obavljati dio upravnih funkcija za male jedinice lokalne samouprave, time se omogućava bitna racionalizacija", rekao je.

Kad je riječ o povećanju efikasnosti javne uprave, Grčić kaže da je postignut visok stupanj suglasnosti oko nužnosti mjerenja učinkovitosti svakog zaposlenika i sustava kontinuiranog praćenja, ocjenjivanja i nagrađivanja najboljih. Rekao je kako racionalnija uprava ne znači nužno i otkaze, ali i dodao kako je dogovoreno da će se i u idućem mandatu nastaviti proces racionalizacije ukupnog broja zaposlenika. "Ne drastično, jer neki omjeri govore da smo mi tu negdje blizu prosjeka EU, ali taman toliko da stvorimo prostor za novac koji nam treba za nagrađivanje najboljih u sustavu", kazao je Grčić. Izvijestio je i kako se razgovaralo o smanjenju broja lokalnih dužnosnika, gotovo za polovicu, odnosno o ukidanju funkcije zamjenika neposredno izabranog čelnika jedinice lokalne samouprave, osim tamo gdje su zamjenici iz reda nacionalnih manjina ili iz reda hrvatskog naroda, u jedinicama u kojima pripadnici nacionalnih manjina čine većinu u ukupnom broju stanovnika. Naglasio je da se zakonske promjene neće primjenjivati prije sljedećeg izbornog ciklusa. O tome koliko bi pregovori s Mostom još mogli potrajati Grčić nije želio nagađati. "Ne bih špekulirao, vodimo vrlo ozbilje razgovore, na jednoj visokoj, stručnoj i kvalitativnoj razini", kazao je.