Dnevne novosti

Pomoć EK-a Hrvatskoj za suočavanje s migrantskom krizom

09.11.2015 07:21 BRUXELLES, 6. studenoga 2015. (Hina), Europska komisija odobrila je Hrvatskoj 16,43 milijuna eura hitne pomoći za upravljanje velikim priljevom izbjeglica i poboljšanje stanja na terenu, priopćeno je u petak navečer.

"S ovom odlukom nastavljamo pokazivati našu potporu zemljama članicama suočenim s povećenim azilantskim i migracijskim pritiskom. Stavljamo na raspolaganje 16,43 milijuna eura hrvatskim vlastima za poboljšanje upravljanja granicama i suočavanje s velikim priljevom državaljana trećih država", rekao je, prema priopćenju Komisije, povjerenik za unutarnje poslove i migracije Dimitris Avrampoulos. Od 16,43 milijuna eura, 3,99 dolazi iz fonda za unutarnju sigurnost (ISF), a 12, 43 milijuna iz fonda za azil, migracije i integraciju.  

Dodijeljena sredstva će se korisiti za finaniciranje mjera poduzetih nakon 16. rujna, kako bi se povećala nazočnost policije na hrvatsko-srbijanskoj granici radi boljeg upravljanja kao i za poboljšanje uvjete u privremenim prihvatnim centrima, navodi Komisija. Uz ovih 16,43 milijuna eura hitne pomoći, Hrvatska će iz ova dva fonda uskoro dobiti redovita sredstva namijenjena za razdoblje 2014-2020. Pregovori o nacionalnim programima su u završnoj fazi, a oni predviđaju 17,1 miliijuna eura iz Fonda za azil, migracije i integraciju te 35,6 milijuna eura iz Fonda za unutarnju sigurnost.