Dnevne novosti

HZZO osigurao 14 milijuna kuna za "pametno" liječenje raka dojke

05.11.2015 07:15 ZAGREB, 4. studenoga 2015. (Hina), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) osigurao je 14 milijuna kuna godišnje za Perjetu, "pametni lijek" tvrtke Roche, koji ženama s metastatskim rakom dojke produžuje život više od dvije godine.
Stavljanjem Perjete na Osnovnu listu lijekova i Popis posebno skupih lijekova nadamo se puno boljim ishodima liječenja u budućnosti, istaknula je ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec u srijedu prilikom proglašenja Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice Centrom za maligne bolesti. Perjeta se dobiva po ciklusima, a po bolesnici liječenje godišnje stoji oko 60 tisuća dolara, rekao je sanacijski upravitelj KBC-a Danko Vrdoljak. Klinika za tumore, dodao je, liječi 40 posto oboljelih od karcinoma dojke u Hrvatskoj, a već sutra će stotinjak bolesnica dobiti lijek redovnim algoritmom liječenja. Sve pacijentice Klinike s potrebnim indikacijama u liječenju metastatskog karcinoma dojke dobivat će po dva pametna lijeka, poručio je Vrdoljak. Istaknuo je kako je Klinika za tumore prva s ovih prostora primljena u Europsku integraciju onkoloških centara, a već sada liječi preko tisuću oboljelih s karcinomom dojke po europskim protokolima liječenja koji proizlaze iz suradnje s Europskom organizacijom.

Multidisciplinarno liječenje onkoloških bolesnika, koje se dobiva u klinici, omogućava 20 posto bolje preživljavanje, ustvrdio je Vrdoljak na proglašenju Klinike za tumore Centrom za maligne bolesti i Referentnim centrom Ministarstva zdravlja za multidisciplinarno liječenje raka rektuma.Centar za maligne bolesti osniva se po uzoru na nacionalne institute za rak u Americi i europskim centrima. To će biti stožerno mjesto na koje će se interdisciplinarno adresirati sve vezano uz maligne bolesti u Hrvatskoj. Klinika kontinuirano provodi i prati nove načine liječenja tumora u sklopu multidisciplinarnog pristupa koji daje najbolje rezultate u liječenju onkoloških bolesnika. Godišnje se u Klinici obavi 2494 operacijska zahvata, od toga 188 operacija karcinoma rektuma i 1035 operacija tumora dojke, istaknuo je Vrdoljak.