Dnevne novosti

Četvorica turskih migranata novčano kažnjeni i protjerani iz Hrvatske

04.11.2015 07:38 GOSPIĆ, 3. studenoga 2015. (Hina), Četvorica turskih državljana koji su u nedjelju navečer uhićeni u Vrhovinama zbog nezakonitog prelaska granice kažnjeni su na Prekršajnom sudu u Gospiću s po 800 kuna i protjerani iz Hrvatske.
Presuda je pravomoćna, a novčane kazne već su uplaćene na račun Državnog proračuna, potvrdio je Hini Prekršajni sud. Prema policijskom priopćenju "rješenjem o protjerivanju određena im je zabrana ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj u trajanju od tri mjeseca, nakon čega su prisilno udaljeni iz Hrvatske". Predsjednica suda Radmila Rendulić kaže da su četvorica stranih državljana u nedjelju prekršila dva zakona - Zakon o nadzoru državne granice i Zakonik o schengenskim granicama.

Kazala je i da su im tijekom postupka ispoštovana sva procesna i ljudska prava. "Prekršitelji su upozoreni da imaju pravo na branitelja, ali ga nisu uzeli, već su osobno iznijeli svoje obrane u nazočnosti prevoditelja-tumača. Okrivljeni su u cijelosti priznali počinjenje prekršaja te im je utvrđena ublažena novčana kazna od 800 kuna, s tim da je propisana novčana kazna u iznosu od 2.000 do 10.000 kuna ili kazna zatvora do 30 dana", rekla je sutkinja Rendulić. Glasnogovornica ličko-senjske policije Maja Brozičević potvrdila je Hini da se deportacija u BiH, zemlju odakle su prekršitelji ušli ilegalno u Hrvatsku, obavila temeljem Zakona o strancima, nakon što je nadležna policijska postaja Otočac provela upravni postupak izdala i rješenja o protjerivanju.