Dnevne novosti

Ministri Šipuš i Franceschini potpisali Izvršni program suradnje u područjima kulture i obrazovanja

22.10.2015 07:10 ZAGREB, 21. listopada 2015. (Hina), Hrvatski ministar kulture Berislav Šipuš sastao se u srijedu u Rimu s talijanskim kolegom Dariom Franceschinijem s kojim je razgovarao o organizaciji kulturnih sezona Italije i Hrvatske u okviru Izvršnog programa suradnje u područjima kulture i obrazovanja, koji su nakon sastanka i potpisali, izvijestilo je Ministarstvo kulture.

Izvršni program suradnje u područjima kulture i obrazovanja između Italije i Hrvatske potpisan je na razdoblje od četiri godine (2015. - 2019.) i predviđa intenzivnu suradnju u područjima glazbe, kazališta, muzeja, kinematografije, kao i suradnju na području zaštite kulturne baštine te razmjene mladih stručnjaka i studenata. U okviru sporazuma predviđa se i organizacije kulturne sezone Italije u drugoj polovici 2016., te Hrvatska sezona u Italiji u prvoj polovici 2017. godine. Prvi susret mješovite radne skupine predviđa se krajem 2015. godine.  

Nakon potpisivanja Izvršnog programa, ministri su prisustvovali potpisivanju Memoranduma o razumijevanju o zajedničkoj kandidaturi venecijanskih utvrda na područjima Hrvatske, Italije i Crne Gore. Memorandum su potpisali hrvatski veleposlanik Damir Grubiša i glavna tajnica talijanskog ministarstva kulture i turizma Antonella Pasqua Recchia. Potpisivanju su nazočili i pomoćnica ministra kulture Tamara Perišić i gradonačelnici talijanskih gradova Bergama i Palmanove.