Dnevne novosti

Slovenska Vlada još zasjeda - razmatra donošenje zakona o slanju vojske na granicu

20.10.2015 07:10 LJUBLJANA, 20. listopada 2015. (Hina/STA), Na izvanrednoj sjednici koja je počela u ponedjeljak u 21 sat i još uvijek traje, slovenska Vlada razmatra pripremu zakona kojim bi se omogućilo vojsci da vezano za izbjeglički val pomaže policiji na granici.  
Oko 2 Matijaž Han iz Socijalnih demokrata (SD) izjavio je da Vlada razmatra donošenje tog zakona, a s obzirom da će za njegovo izglasavanje biti potrebna dvotrećinska većina u parlamentu treba pozvati i oporbu. Zakon bi, ako bude donesen trebao omogućiti respektabilno upravljanje izbjegličkim valom, prije svega osigurti red i mir na granici, bez upotrebe sile. Također, prema njegovim riječima, to ne znači proglašenje izvanrednoga stanja. Također je rekao da se Europi "mora priopćiti da Hrvati ne kontroliraju situaciju s izbjeglicama".

Najavljeno je da će u ujutro biti održana zatvorena zajednička sjednica parlamentarnih odbora za unutarnje poslove, vanjsku politiku i obranu. Po slovenskim podacima u zemlju je u ponedjeljak ušlo najviše imigranata ikada, tijekom dana između 5000 i 6000, a oko 1.700 ih je u večernjim satima ušlo neovlašteno. Slovenske željeznice najavile su da će pruga između Maribora i Špilja u Austriji biti zatvorena, najvjerojatnije u utorak oko podne i to zbog skupina izbjeglica koje po njoj hodaju.