Dnevne novosti

Znanstveni skup "Velike migracije i Republika Hrvatska"

15.10.2015 07:17 ZAGREB, 14. listopada 2015. (Hina), U Hrvatskoj treba postići suglasje svih političkih, pravnih i upravnih čimbenika vezano uz aktualnu migrantsku krizu i donijeti kratkoročan i dugoročan program njezina savladavanja, zaključeno je u srijedu na znanstvenome skupu "Velike migracije i Republika Hrvatska", održanome u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). 
Skup je organiziralo Znanstveno vijeće za mir i ljudska prava Akademije, a otvorio ga je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić istaknuvši kako Hrvatska ima poseban senzibibilitet za problem izbjeglica s obzirom na svoje iskustvo iz Domovinskoga rata kada je pružila gostoprimstvo stotinama tisuća izbjeglih stanovnika Bosne i Hercegovine i kada su mnogi hrvatski građani bili prisiljeni odlaziti u inozemstvo, priopćio je Ured za odnose s javnošću HAZU. "Hrvatska je pokazala svoju humanost, solidarnost i empatiju u ovoj krizi, no radi se o globalnome problemu koji treba rješavati sustavno, a ne stihijski, vodeći računa o sigurnosnim, političkim i ekonomskim implikacijama, kao i o ograničenim kapacitetima Hrvatske", rekao je akademik Kusić.

Predsjednik Znanstvenoga vijeća za mir i ljudska prava HAZU akademik Davorin Rudolf istaknuo je ulogu koju Ujedinjeni narodi (UN) imaju u sprječavanju velikih migracija izazvanih ratovima, siromaštvom i društvenim nepravdama. O tomu su opširnije govorili uvodničari - demograf Stjepan Šterc i sociolog Ivan Rogić iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Šterc i Rogić upozorili su na izazove pred kojima se nalaze Europa i svijet zbog stanja u sjevernoj Africi i Bliskom Istoku, a koji se tiču Hrvatske zbog njezina zemljopisnoga položaja i demografske situacije. Na znanstvenome skupu zaključeno je i kako je nužna kontinuirana suradnja Hrvatske s institucijama Europske unije i susjednim zemaljama, uz vođenje računa o hrvatskim nacionalnim interesima.