Dnevne novosti

Kolektivno pregovaranje u Hrvatskoj i Europi

15.10.2015 07:35 ZAGREB, 14. listopada 2015. (Hina), Na konferenciji o kolektivnom pregovaranju u Europskoj uniji (EU) i Hrvatskoj u srijedu su predstavljeni rezultati projekta on-line baze kolektivnih ugovora u Hrvatskoj, koja omogućuje analizu njihova sadržaja i izradu statistika o utjecaju kolektivnog pregovaranja na radne odnose.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel istaknuo je da će prvi puta u Hrvatskoj postojati baza podataka koja će omogućiti pretraživanje svih elemenata sklopljenih kolektivnih ugovora. 

Baza kao alat u kolektivnim pregovorima

Ta baza bit će alat u kolektivnim pregovorima, kako za sindikate tako i za poslodavce, a u nju je dosad uneseno nešto više od 200 kolektvnih ugovora, rekao je Novosel. U Hrvatskoj se previše radnih odnosa regulira zakonima, prvenstveno Zakonom o radu, za razliku od, primjerice, Njemačke gdje se cijeli sustav radnog zakonodavstva bazira na kolektivnim ugovorima. Kod nas su pak kolektivni ugovori previše usmjereni na "kućnu razinu", odnosno sklapaju se samo na razini tvrtke. Stoga je cilj SSSH osigurati sektorske kolektivne ugovore koji će biti prošireni na sve pravne osobe u Hrvatskoj, kako bi štitili prava i onih radnika koji nisu sindikalno organizirani, naglasio je Novosel. Zamjenik ministra rada i mirovinskog sustava Božidar Štubelj ocijenio je kako je ostvaren napredak u kolektivnom pregovaranju, što može pridonijeti rastu gospodarstva, dodavši kako je Vlada pokrenula izmjene ključnih zakona, kao što su Zakon o radu i Zakon o mirovinskog osiguranju, koje su napravljene prema kriterijima EU-a.

Kolektivni ugovori trebaju uravnotežiti radnička prava s mogućnostima sektora

Zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Bernard Jakelić upozorio je da bi kolektivni ugovori trebali biti uvjetovani razinom ekonomskog i socijalnog standarda, odnosno da u njima treba postići ravnotežu radničkih prava s mogućnostima određenih sektora i njihovom profitabilnošću. S obzirom na nestabilnost u pojedinim sektorima, vrlo se teško dolazi do sporazuma, no vjerujem da su predstavnici poslodavaca i sindikata opredijeljeni za sklapanje ugovora koji bi i jednima i drugima omogućili određenu sigurnost, kaže Jakelić. Thorsten Mueller iz Europskog sindikalnog instituta rekao je kako postoje tendencije decentralizacije pregovora o povećanju plaća, a Hrvatska, koja je tek dvije godine u EU, treba još puno učiniti na jačanju kolektivnog pregovaranja. Konferencija se održava u sklopu projekta "Jačanje bipartitnog partnerstva kroz zajednički rad na kolektivnom pregovaranju", koji uz financijsku potporu Europskog socijalnog fonda provodi SSSH u partnerstvu s HUP-om, Sindikatom metalaca Hrvatske – Industrijskim sindikatom, Sindikatom graditeljstva Hrvatske i Sindikatom turizma i usluga Hrvatske.