Dnevne novosti

Predsjednica: trenutačno imamo nedefiniranu vanjsku politiku

12.10.2015 07:40 ZAGREB, 11. listopada 2015. (Hina), Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je kako Republika Hrvatska trenutačno ima nedefiniranu vanjsku politiku, a ne dvije vanjske politike, te naglasila kako neće sudjelovati u takvoj vanjskoj politici ako je ona sukobljavanje sa susjednim državama. 
Sadašnju vanjsku politiku Republike Hrvatske predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović tako je ocijenila u intervjuu što ga je u nedjelju navečer dala za RTL-televiziju, odgovarajući na pitanje ima li Hrvatska u ovome trenutku dvije vanjske politike - jednu premijera Zorana Milanovića i jednu predsjednice Republike, i je li to loše za našu zemlju da se tako predstavljamo prema van. "Ne bih rekla da imamo dvije vanjske politike, mislim da trenutno imamo nedefiniranu vanjsku politiku, i to ponavljam od samoga početka, prije no što sam uopće preuzela dužnost predsjednice Republike", izjavila je Grabar-Kitarović. Na primjedbu novinara nije li se prije odlaska u Mađarsku trebala susresti s premijerom Milanovićem i s njim usuglasiti stajališta, predsjednica Republike je navela primjera kako ju premijer Milanović nikada nije pitao s kakvim će stajalištima nastupiti na Europskome vijeću kada je riječ o vanjskoj politici. Naglasila je da je nakon što je objavljen datum parlamentarnih izbora, riječ o tehničkoj Vladi i prema zakonu o prijenosu ovlasti, ova vlada ima svoja ograničenja. "Pod broj tri, ako je naša vanjska politika sukobljavanje sa susjedima ja u tome neću sudjelovati", rekla je predsjednica Grabar Kitarović. Smatra da Hrvatska treba učiniti sve što je u našoj moći kako bismo sada popravili narušene odnose sa susjedima te da je politka "mi ili oni" vrlo loša, kako u Hrvatskoj tako i vani, i da takva politika može imati dugoročne posljedice koje se onda ne mogu godinama popraviti.

Predsjednica: humano lice da, ali trebamo zaštiti svoju državu

"Ako ste pratili ono što se raspravljalo na sastanku V4 tamo apsolutno nitko nije rekao ništa protiv izbjeglica i migranata; štoviše humanitarno pitanje naglašavalo se kao prvo pitanje, ali se također razgovaralo i o dugoročnim razmjerima krize, o tome kako je to sigurnosno pitanje, kako preko naših granica propuštamo, ako ne potencijalne teroriste, onda barem krijumčare droge i ljudima", rekla je Grabar-Kitarović. Dakle, dodala je predsjednica, "humano lice da, ali trebamo i zaštititi svoju državu". Istaknula je kako treba pratiti učinke koje će migracijska kriza imati na hrvatski turizma, dodavši kako prati svjetske medije koji su pisali da je naš sustav "krahirao na početku". Naglasila je da "ponovno o nama ide slika u svijet kao o nestabilnom kraju kroz koji prolaze stotine tisuća izbjeglica". Podsjetila je da je od početka migracijske krize u Hrvatsku ušlo oko 156 tisuća ljudi od kojih je oko 150 tisuća iz Hrvatske ušlo u Mađarsku koju mi, istaknula je "neprestano difamiramo da je zatvorila granice, a samo mali broj migranata ušao je u Sloveniju". Na primjedbu da smo u nekim trenutcima bili iznenađeni brojem migranata koji su ulazili u Hrvatsku, predsjednica je odgovorila konstatacijom da su se "svi uljuljali preko ljeta i jednostavno zanemarili nešto što je bilo jasno i malome djetetu da će se to dogoditi prije ili kasnije. Pogotovo kada je Mađarska objavila izgradnju ograde prema Srbiji, u tome trenutku smo se trebali intenzivno pripremati, uključujući i razgovore s Mađarskom kako ćemo upravljati izbjegličkim valovima i kako će se to odraziti na Hrvatsku", rekla je. "U konačnici kada dopuštamo ljudima da prelaze granicu bez ikakvih dokumenata, diskriminiramo vlastite građane" ocijenila je Grabar-Kitarović i postavila pitanje novinaru - jeste li ikada pokušali prijeći hrvatsku granicu bez osobne iskaznice ili putovnice i što bi vam se dogodili da to učinite".  Ustvrdila je kako bi "na mjestu svakoga koji ovih dana odlazi u Bruxelles, bilo s mandatom iz unutarnjih poslova ili bilo kojega drugog resora kada se radi o migrantskoj krizi - čvrsto inzistirala na zahtjevu - kontrolirati vanjske granice Europske unije, što znači u Grčkoj, raditi diplomacijom, raditi protiv otklanjanja korijenskih uzroka, a to su siromaštvo, terorizam, ekstremizam  itd." Napomenula je da izbjeglička kriza nije predizborno pitanje i da predizborna pitanja za građane "trebaju biti - ne kada će jedan autobus stići od jedne granice sa Srbijom do naše granice s Mađarskom, nego kada ću dobiti posao, kada ću dobiti plaću, što će ova vlada učiniti, odnosno bilo tko - oporba i svi koji sada nude svoje predizborne programe, što će učiniti da se zaustavi egzodus mladih i popravi stanje u Hrvatskoj".

Predsjednica: nisam u kampanji, molim medije da me u nju ne uvlače

Predsjednica Grabar-Kitarović ponovila je kako "nije u kampanji" te je zamolila medije da je "ne uvlače u kampanju". Naglasila je kako je "zajedništvo ključna riječ napretka Hrvatske - ne mi, ne oni, ne ja, ne on, nego idemo zajedno napraviti nešto za ovu našu Hrvatsku". Rekla je kako se doista suzdržava komentirati bilo što što bi se moglo iskoristiti u kontekstu kampanje. "Međutim kad vas netko pljuska morate u jednom trenutku nešto i uzvratiti, a u konačnici, bez obzira na izbore, ja imam odgovornost za stabilno funkcioniranje svih poluga državne vlasti, jer do novoga saziva Hrvatskoga sabora i nove vlade, kao izravno izabrana predsjednica, imam odgovornost, unutar ustavnih ovlasti koje uopće ne poričem, sve što ulazi u moje ustavne ovlasti, i učinit ću sve da zaštitim hrvatske državne interese i da izgrađujem prijateljske odnose sa svima u okruženju", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović. Na pitanje kome će povjeriti mandat - relativnom pobjedniku ili onome tko joj donese potreban broj potpisa, predsjednica je odgovorila kako će  vrlo pozorno, s velikom odgovornošću prema hrvatskim građanima koji su ju izabrali, uzeti i obzir sve okolnosti i donijeti odluku. "Pritom ću, naravno, konzultirati i najeminentnije ustavne stručnjake, postupit ću potpuni nepristrano kao predsjednica Republike Hrvatske", zaključila je predsjednica Republike.