Dnevne novosti

Sjevernoatlantsko vijeće osuđuje ruski upad u turski zračni prostor

06.10.2015 07:02 BRUXELLES, 5. listopada 2015. (Hina), Sjevernoatlantsko vijeće, koje čine veleposlanici 28 zemalja članica, ocijenilo je u ponedjeljak "iznimno opasnim neodgovorno ponašanje Rusije", koja je prekršila turski zračni prostor.

Sjevernotlantsko vijeće objavilo je zajedničku izjavu nakon hitnog sastanka održanog u ponedjeljak, zbog upada ruskih vojnih zrakoplova u turski zračni prostor. "Saveznici su izrazili duboku zabrinutost zbog vojnog jačanja u Siriji, posebice zbog napada ruskih zračnih snaga na Hamu, Homs i Idlib u kojima je bilo civilnih žrtava, a nisu bili upereni protiv Islamske države. Saveznici pozivaju Rusku Federaciju da hitno prestane s napadima na sirijsku oporbu i civile, da se usredotoči na borbu protiv IS-a te da traži rješenje sukoba kroz proces političke tranzicije", kaže se u izjavi.

Dva ruska zrakoplova povrijedila su u subotu i nedjelju turski zračni prostor. "Saveznici snažno prosvjeduju protiv kršenja turskog zračnog prostora i osuđuje upade u NATO-ov zračni prostor", kaže se u izjavi i dodaje da se radi o "iznimno opasnom i neodgovornom ponašanju". Također se traži od Rusije da poduzme sve mjere kako se takvi upadi ne ponovo događali.