Dnevne novosti

Leko s Rohanijem o unapređenju suradnje

05.10.2015 07:10 ZAGREB/TEHERAN, 4. listopada 2015.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sastao se u nedjelju s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem s kojim je razgovarao o unapređenju suradnje između dviju zemalja te borbi protiv terorizma, javljaju iranski mediji. 
"Hrvatska smatra Iran velikom silom s ogromnim gospodarstvom ne samo u regiji nego i u svijetu", rekao je Leko, koji boravi u višednevnom službenom posjetu Iranu, na sastanku s iranskim predsjednikom, a prenose mediji. "Odlučni smo u tome da razvijamo odnose s Iranom...", kazao je on dodajući da ima prostora za unapređenje odnosa, posebice u području gospodarstva. "Nakon sklapanja nuklearnog sporazuma (između Irana i šest svjetskih sila), stvoreni su uvjeti da dvije zemlje mogu proširiti gospodarsku suradnju. Iran i Hrvatska također imaju velike mogućnosti za suradnju u području znanosti, istraživanja i tehnike i mogu pojačati suradnju u pitanjima od uzajamnog interesa", rekao je Rohani na sastanku s Lekom. "Postizanjem zamaha u suradnji između dviju zemalja idućih mjeseci, možemo još više poboljšati razinu odnosa između Teherana i Zagreba 2016.", dodao je.

Govoreći o terorizmu i nasilju u regiji, Rohani je rekao da su se njihove posljedice proširile na Europu kao zarazna bolest. Istaknuo je da je Iran spreman surađivati sa svim zemljama, a posebice s Europskom unijom u borbi protiv terorizma te oko drugih važnih regionalnih i globalnih pitanja. Po Lekinim riječima, Hrvatska pridaje veliku važnost stajalištu Irana glede kriza u zemljama u toj regiji, posebice u Iraku i Siriji.