Dnevne novosti

HND: priopćenje Udruge hrvatskih sudaca uvreda i prijetnja novinarima

05.10.2015 07:35 ZAGREB, 4. listopada 2015. (Hina), Hrvatsko novinarsko društvo (HND) reagiralo je u nedjelju na priopćenje Udruge hrvatskih sudaca koje je potpisao predsjednik Đuro Sesa u vezi javnih komentara presude u slučaju Fimi Media, ocijenivši ga neprimjerenim te kao uvredu i prijetnju novinarima. 
Priopćenje Udruge hrvatskih sudaca u vezi javnih komentara presude Vrhovnog suda u slučaju Fimi Media smatramo nedopustivim u javnom govoru te uvredljivim za novinare, ali i sve građane Hrvatske, navodi HND u priopćenju i izražava razočaranje razinom i načinom na koji se sudac Vrhovnog suda i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa u ime sudaca obratio javnosti, dezavuirajući novinare, političke komentatore i javnost u cijelosti. HND ocjenjuje da je "ton priopćenja sudačke udruge svađalačko-ironičan", uključujući i tvrdnju kako je svim kritičarima odluke Vrhovnog suda  'zajedničko nepoznavanje ili vrlo malo poznavanje prava te velika želja za blaćenje sudbene vlasti'. Takve tvrdnje HND smatra potpuno neprimjerenim u javnom istupu predstavnika nositelja jednog od stupova trodiobe vlasti u Republici Hrvatskoj te ga doživljava i kao uvredu i prijetnju.

Tom u prilog navode da "Đuro Sessa, s jedne strane, prigovara da se u javnosti 'iskrivljeno' komentira, pogrešno tumači odluka Vrhovnog suda i obmanjuje javnost, i to 'napamet', jer nitko ne zna razloge ukidanja presude Ivi Sanaderu, a s druge strane Sessa koji o presudi ne zna ništa više od novinara, tvrdi kako su novinarski komentari 'iskrivljeni', 'pogrešni' i 'zlonamjerni'. Ako je to razina koju nam vrh hrvatskog pravosuđa nudi kao obrazac rada i javnog komuniciranja, ozbiljno smo zabrinuti za sudbinu pravde u našoj zemlji, poručuje HND i podsjeća da svaki građanin, pa tako i suci, može tražiti ispravak  od redakcije koja je objavila novinarski uradak na koji imaju primjedbu ili u krajnjem slučaju podići tužbu, a također može autora prijaviti Vijeću časti HND-a. Zbog novih primjera cenzure, napada na novinare te drugih oblika pritisaka kojima je cilj onemogućiti novinare da rade svoj posao HND najavljuje konferenciju za novinare koja će se održati 6. listopada u 12 sati u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog doma.